Protest zbog upotrebe GMO

Protest zbog korišćenja genetski modifikovane hrane (GMO) u Srbiji održan je u subotu u centru Beograda, a organizatori iz nevladine organizacije "Zdrava zemlja" traže od države da pooštri kontrolu useva i kontrolu uvoza hrane. 
 
Prema ranije objavljenim podacima Ministarstva poljoprivrede, ove godine u Srbiji geneteski modifikovana soja bila je posejana na 23 hektara. Biljana Đorović i Mara Knežević iz "Zdrave zemlje" rekle su novinarima da je potrebno povećati svest poljoprivrednika i građana koliko su takvi proizvodi štetni za zdravlje ljudi. Za vreme akcije na Trgu Republike u Beogradu, aktivisti "Zdrave zemlje" su na panoima pisali parole protiv američke kompanije Monsanto, vodećeg proizvođača GMO semena u svetu. 
 
Aktivistkinja "Zdrave zemlje" Mara Knežević smatra da država ne sme da popusti pred zahtevima onih koji žele legalizaciju GMO hrane u Srbiji.  "Država planira da promeni zakon i dozvoli GMO hranu. Mi to ne želimo i hoćemo referendum, jer je to pitanje bitno za budućnost svih nas", rekla je Kneževićeva. 
 
U maju je i u Srbiji, kao i širom sveta, održan protest protiv američke kompanije Monsanto koja proizvodi genetski modifikovano seme, prilagođeno štetočinama, korovu i hemikalijama, te zato i uspešnije od običnog semena. 
 

Čitajte još: