Blog Post

Preko 210 000 hektara

U tekućoj godini soja će zasigurno biti posejana na preko 210 hiljada hektara. Razlog tome je činjenica da se od soje može ostvariti visok prinos, ali pre svega i dobar profit. Ono što domaćim poljoiprivrednim proizvođačima predstoji nakon nicanja soje je pravovremena zaštita useva od robusnih korova kao što su čičak, palamida i ambrozija, al […]

Pročitaj više

8 miliona za poljoprivredu

Projektom "Zasad za budućnost" obezbeđena su bespovratna sredstva za pomoć socijalnom preduzetništvu u poljoprivredi. Delta fondacija je izdvojila osam miliona dinara za povrtarstvo, voćarstvo i uzgoj svinja.   Celu vest pogledajte ovde.    

Pročitaj više

Pravilna prihrana – kvalitetan plod

Naša zemlja je jedna od najvećih proizvođača i izvoznika malina u svetu. One su visoko nagrađivane širom sveta za njihovu boju, jedinstven ukus i čvstoću ploda. Malina, za razliku od drugih jagodastih voćaka, uzima najveće količine hranljivih elemenata iz zemljišta. Zasade maline u rodu treba redovno svake godine đubriti i to sa velikim količinama organskih […]

Pročitaj više

Sve veće površine pod malinama

U Prijepolju od prošle godine su se dogodili veliki uspesi kada je u pitanju malinarstvo. Tako je broj domaćinstava koji se posvetio uzgoju maline povećao dvesta procenata. Takođe, sve je više i hladnjača, a pretprošle godine bile su samo dve.   Za više informacija kliknite ovde.     

Pročitaj više

Štete veće od 5 milijardi evra

Ukupne materijalne štete izazvane ekstremnim klimatskim i vremenskim uslovima od 2000. godine u Srbiji procenjuju se većim od pet milijardi evra, a više od 70 odsto gubitaka izazvano je sušom i visokim temperaturama, saopštilo je Ministrastvo poljoprivrede.   Za više informacija kliknite ovde.    

Pročitaj više

Primena folijarne ishrane

Prošle godine kukuruz, jedna od najrasprostranjenijih ratarskih kultura, je imao loše rezultate zbog suše. Nedostatak padavina, učestale visoke temperature, suv atmosferski vazduh,utiču na slabiji efekat djubrenja biljaka posredstvom zemljišta preko korenovog sistema. Iz ovog razloga sve više pažnje se posvećuje primeni folijarne ishrane biljaka.   Ceo prilog pogledajte ovde.   Dipl. ing. Ljiljana Ljubanić, Ekopatent […]

Pročitaj više

Neobrađeno ili bespravno?

Mnoge njive, naročito u Sremu, ostale su neizdate na javnim nadmetanjima, što ponovo otvara sumnje u regularnost izdavanja državnog poljoprivrednog zemljišta. Setva samo što nije završena, a ratari nisu ni ušli u oranice. Dosta hektara ili će ostati neobrađeno ili će se orati bespravno.   Celu vest pogledajte ovde.    

Pročitaj više

Uticaj vremenskih (ne)prilika na vinovu lozu

Trstenička, nadaleko poznata vina, plod su zalaganja ovdašnjih vinogradara i kalemara, najtraženije su domaće stone i vinske sorte, proizvodnja je izuzetno skupa, a kalemarstvo veoma bitan deo procesa, jer odatle sve i počinje.   Za više informacija kliknite ovde.    

Pročitaj više

Pravilna prihrana za visok prinos

Proizvodnja jagode je veoma intenzivna i zbog toga se mora obratiti pažnja na sve njene aspekte. Postoje mnogi faktori u proizvodnji koji su bitni za postizanje visokog prinosa jagoda, a pored odabira odgovarajuće sorte i kvalitetne sadnice veoma je važna pravilna i odgovarajuća prihrana.   Ceo prilog pogledajte ovde.    

Pročitaj više
  • 1
  • 2