Vesti Voćarstvo


Prodaja sadnica ide dobro

Voćarstvo objavljeno 01.12.2021.

Relativno lepo vreme omogućuje da još uvek traje sadnja voća. Brojne su prednosti jesenje sadnje u odnosu na prolećnu. S...

Opširnije

Pravo vreme za sadnju voća

Voćarstvo objavljeno 28.11.2021.

Sada je pravo vreme za podizanje novih zasada voća. Nakon nabavke kvalitetnog sadnog materijala i obavezne analize zemljišta taj posao...

Opširnije

Perspektiva razvoja dunjarstva

Voćarstvo objavljeno 26.11.2021.

Leskovačka dunja je autohtona sorta dunje, voće izrazite arome i ukusa. Jarko žute boje kada je zrela i slatkasto-kiselkastog ukusa....

Opširnije

Iskustvo i dodatne edukacije garant za dobre rezultate

Voćarstvo objavljeno 26.11.2021.

Dragan Dinić iz Nišavskog okruga uspešno se bavi proizvodnjom vina i rakije. Količinski ne proizvodi mnogo, ali uz veliku ljubav...

Opširnije

Vino od kadarke - izvozna šansa

Voćarstvo objavljeno 25.11.2021.

Stara srpska, gotovo zaboravljena sorta grožđa - kadarka, od ovog vikenda ima svoj svetski dan. Najviše je ima u vinogradima...

Opširnije

Istorijski maksimum domaće proizvodnje

Voćarstvo objavljeno 24.11.2021.

Srbija će imati ove sezone iznad 1,3 miliona tona voća, od kojeg će jabuka biti najviše do sada, oko 530.000...

Opširnije

Leska ne zahteva mnogo posla

Voćarstvo objavljeno 24.11.2021.

Mario Savić nema iza sebe porodičnu tradiciju u poljoprivredi. U proizvodnju lešnika ušao je samostalno, sa znanjima jednog fizioterapeuta, ali...

Opširnije

Mušmule uz zadovoljstvo donose i dodatnu zaradu

Voćarstvo objavljeno 23.11.2021.

U narednoj priči čućete kako i od hobija može da se zaradi. Mušmula je voćna vrsta koja nije u velikoj...

Opširnije

Šljiva se vratila na velika vrata

Voćarstvo objavljeno 22.11.2021.

Slabiji rod šljiva u Čileu i SAD, dominantnim proizvođačima koji su snabdevali 50 odsto svetskog tržišta, doveo je do velike...

Opširnije

Zadovoljavajući kvalitet jabuke

Voćarstvo objavljeno 22.11.2021.

Na plantažama voća u okolini Кraljeva u toku je berba jabuka. Nedavno su obrane sorte gala i zlatni delišes, ajdared...

Opširnije

Nema potrebe za žurbom

Voćarstvo objavljeno 22.11.2021.

Sadnja voća moguća je tokom čitavog perioda mirovanja vegetacije. U uslovima kada se očekuju jaki mrazevi, od minus 15 do...

Opširnije

Kvalitet slabiji, ne i prinos

Voćarstvo objavljeno 21.11.2021.

U Srbiji se privodi kraju berba jabuka. Proizvođači su uglavnom zadovoljni prinosima koji su za 5,6 odsto veći od prošlogodišnjih,...

Opširnije

Sadnice podeljene voćarima

Voćarstvo objavljeno 21.11.2021.

Više od 800 sadnica drvenastog voća, najviše šljive, kao i 1.700 sadnica maline podeljeno je voćarima u okviru tradicionalne akcije...

Opširnije

Košava većim delom obrala rod

Voćarstvo objavljeno 20.11.2021.

Srbija u evropskim okvirima u samom vrhu po proizvodnji dunja, voća koje traži velika ulaganja, osetljiva je i teška za...

Opširnije

Važni vreme i način berbe

Voćarstvo objavljeno 20.11.2021.

Ove godine, jabuke su dale visok rod i solidan kvalitet, dok ostvarenom cenom proizvođači uglavnom nisu zadovoljni. Prema oceni stručnjaka,...

Opširnije

Dobar rod, kvalitet odličan, cena zadovoljavajuća

Voćarstvo objavljeno 18.11.2021.

Malo gde je u jugoistočnoj Srbiji dunja rodila kao pod Bukovikom, na plantaži Dobrice Stojanovića iz sela Bovan. Na četiri...

Opširnije

Sadnice maline rasprodate

Voćarstvo objavljeno 17.11.2021.

Interesovanje za jesenju sadnju voća u Srbiji ove godine je veće nego ikad, pa su i kupci požurili da se...

Opširnije

Neophodne preventivne i zaštite mere

Voćarstvo objavljeno 13.11.2021.

Ovogodišnji rod grožđa bio je veoma dobar i vinogadari su zadovoljni postignutim rezultatima. Kako bi mogli očekivati iste prinose i...

Opširnije

Godina izazova za voćare

Voćarstvo objavljeno 12.11.2021.

Godina je na izmaku, pa se sumiraju polako i rezultati proizvodnje voćnih kultura. Najveće štete od mraza pretrpele su koštičave...

Opširnije

Neophodno unaprediti tehnologiju uzgoja

Voćarstvo objavljeno 09.11.2021.

Šljiva kojoj odgovara podneblje naše zemlje, gaji se uglavnom amaterski ili poluprofesionalno, kažu stručnjaci. To snižava cenu na tržištu. Da...

Opširnije