Zatvoren osmi Vinofest

u Vršcu je završen dvodnevni Osmi međunarodni sajam vina i opreme za vinogradare  „Vinofest“. Ovu već renomiranu sajamsku priedbu organizovala je Turistička organizacija grada pod Kulom, sa brojnim vinogradarima,  „Vršačkim vinogradima“, pokrovitelji su bili Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i opština Vršac.

Na sajmu je bilo preko 50 izlagača, iz brojnih vinogradarski krajeva Srbije, Makedonije, Crne gore, Republike Srpske, Mađarske, Rumunije, sa oko 170 vrsta vina. Od štanda do štanda posetioce sa čašom, ljubazne domaćice nudile su vinom, bilo je i mezeluka, veseloj atmosferi doprineli vitezovi više vinskih redova u svojim odorama i tamburaši, koji su išli od štanda do štanda. Izlagači su zaista bili izdašni u nuđenju posetilaca vinom, a cene su se kretale od 200 do hiljadu dinara za bocu od sedam deci. Naravno, vrhumac veselog raspoloženja bio je na proglašenju pobednika i uručivanju priznanja za najbolja vina, a međunarodni žiri od struke, imao je 165 prijavljenih uzoraka vina za ocenjivanje. Nagrade je, uz svojevrsne pošalice, dobro raspoložen, uručio poznati filmski stvaralac i glumac Radoš Bajić.

Za najbolje vino  „Vinofesta“ proglašeno je specijalno vino bermet, vinarije  „Vinik“ vlasnika Nikole Cuculja iz Vršca. On je dobio Veliku nagradu sajma. Velike zlatne medalje dobili su Aleksandar Batalo iz Beške, za vino  „muskat“ i Saša Spasić iz Novog Slankamena, za vino  „svetac“. U kategoriji roze vina, zlatnom medaljom okitio se Dragan Aleksić iz Vranja, za vino  „muskat hamburg karberne“. Dodeljene su i zlatne, srebrne i bronzane medalje po okategorijama za crvena, bela i roze vina, kao i žestoka pića. Sajam je zatvorio pokrajinski sekretar Miroslav Vasin.
 

Čitajte još: