Vlada Vojvodine će podsticati voćarsku proizvodnju

Vlada Vojvodine smatra da je neophodno uvesti podsticajne mere u voćarstvu i ističe da će, iako pokrajina nema nadležnosti u oblasti voćarstva, posredstvom resornog sekretarijata i odgovarajućeg programa biti finansirana izgradnja, rekonstrukcija i sanacija sistema za navodnjavanje i nabavka opreme za navodnjavanje u iznosu od 175 miliona dinara.

Pošto je potrebno osavremeniti sortiment i gajiti vrste voća kojima odgovara podneblje Vojvodine, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu će, iznosom od tri miliona dinara, sufinansirati izradu projekta "Rejonizacija područja pogodnih za semensku, povrtarsku i voćarsku proizvodnju u AP Vojvodini".

Jedna od mera podsticaja razvoja voćarstva, vredna 160 miliona dinara, biće podizanje protivgradnih mreža sa naslonom, a za nabavku opreme za hladnjače i opreme za preradu voća planiran je iznos od pet miliona dinara.

Vlada Vojvodine, kako je navedeno, dostaviće informaciju o voćarstvu Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Pokrajinska vlada predlaže da se ubrza rad Komisije za izradu rejonizacije voćarstva, kako bi se što pre definisali rejoni za gajenje voća.

Republičkoj administraciji će biti predloženo da nastavi mere podrške, kao što su podsticaji za podizanje novih intenzivnih voćnih zasada, razvoja organske proizvodnje voća i osiguranje voćnih zasada i sertifikovanog sadnog materijala.

Vlada Vojvodine zadužila je Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo da i ubuduće sprovodi podsticaje u voćarstvu, predviđene programima ruralnog razvoja i zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta.

Pokrajinskom fondu za razvoj poljoprivrede i Razvojnom fondu AP Vojvodine naloženo je da obezbede kreditne linije za podizanje novih intenzivnih za sada sa kvalitetnijim sortimentom, za nabavku protivgradnih mreža sa naslonom i sistema za navodnjavanje, za podizanje matičnjaka bezvirusnih sorti i podloga i sertifikovanog sadnog materijala.
 

Čitajte još: