Suša odnela 9 miliona evra pčelarima

BEOGRAD – Ukupna šteta zbog lanjske suše u pčelarstvu iznosi devet miliona evra, izjavio je predsjednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) Rodoljub Živadinović.

„Gubitak je najmanje toliki, ako računamo da bi se sav izgubljeni med prodao po veleprodajnim cijenama, ali je zapravo i mnogo veći ako se računa 1,5 miliona evra koliko su pčelari morali da ulože novca za dohranjivanje pčela“, naveo je Živadinović.

On je rekao da je u osam mjeseci 2012. godine u Srbiji proizvedeno od 1.000 do 1.500 tona meda, što je za bar 3.000 tona manje od prosjeka, jer se, u zavisnosti od uslova paše, godišnje proizvodilo od 4.000 do 6.000 tona meda.

U pojedinim dijelovima Srbije med je poskupio za 50 do 100 dinara po kilogramu, kao reakcija na povećanje troškova proizvodnje usljed dugotrajne suše. Med kod pčelara u maloprodaji košta od 500 do 700 dinara po kilogramu.

„Prošlogodišnja pašna sezona u pčelarstvu uglavnom je bila jako loša, na pčele je prvo uticala jaka zima, a proljetni mrazevi su prorijedili cvjetove voća, ali i bagrema, od koga se u Srbiji pravi najviše meda“, podsjetio je Živadinović u izjavi za časopis „Korak“ koji izdaje Privredna komora Srbije.
 

Čitajte još: