Ratari u Čenti žele da uđu u posed zakupljenih njiva

Poljoprivrednici koji su uzeli u zakup državno zemljište u Čenti okupili su se u ponedeljak u Gradskoj kući u Zrenjaninu zahtevajući od nadležnih u tom gradu da im što pre omogući da udju u posed kako bi počeli setvu.

Oni su upozorili na mogućnost izbijanja incidenata jer su ih radnici PKB korporacije u nekoliko navrata sprečili da udju na licitirano državno zemljište u Zrenjaninu koje je ta firma koristila poslednjih decenija.

"Da se bijemo tamo, da se ubijamo, to nećemo. Mi smo došli da vidimo može li se problem rešiti mirnim putem, jer ako smo mi vlasnici te zemlje, onda to treba nekome da se kaže, ako i ima kome da se kaže jer PKB očigledno to negira. A pravnim putem to da rešavamo, proći će nedelje," rekao je agenciji Beta jedan od poljoprivrednika, Jovan Drakulić iz Čente.

On je rekao da su poljoprivrednici koji su uzeli u zakup sporno zemljište već uložili ogromna sredstva za zakup i repromaterijal, ali da su svesni da im, ukoliko na vreme ne udju u njive, Grad Zrenjanin to neće nadoknaditi.

"Oni nemaju rešenje, mi možemo da tražimo izgubljenu dobit, ali, nismo mi zakupili zemlju da bismo se tužili već da zemlju obradjujemo," rekao je Drakulić i upozorio da je već došlo do manjih incidenata, a da su radnici PKB već počeli setvu.

Privredni sud u Zrenjaninu doneo je 5. aprila rešenje kojim je odbijena tužba PKB-a protiv Grada Zrenjanina i Republike Srbije zbog navodnog ometanja državine na 1.500 hektara zemljišta u Čenti.

Radnici PKB i posle ovakve presude nisu dozvolili zakupcima da udju u posed.
 

Čitajte još: