Padavine dobro došle

Padavine tokom prošle sedmice povećale su zalihu vlage u poljoprivrednom zemljištu i prilično natopile površinski sloj, što će omogućiti kvalitetnu obradu parcela za predstojeću jesenju setvu.

 

Sa druge strane, kiša je ometala i odlagala poslove na berbi kukuruza, žetvi soje kao i berbi pristiglog povrća, voća i grožđa. Period od 16. do 22. septembra karakterisalo je promenljivo i nešto svežije vreme sa padavinama, naročito u drugom delu sedmice.

 

Najmanje kiše, ispod 10 milimetara (mm), bilo je na severu Bačke i na jugoistoku Srbije, dok je na najvećem delu zemlje izmereno od 10 do 20 mm vodenog taloga. Srednje dnevne temperature vazduha su se kretale u intervalu od šest stepeni na planinama do 14 stepeni u Vojvodini, Timočkoj Krajini i Pomoravlju. 

 

Kiša i nestabilne vremenske prilike tokom proteklih sedam dana mogle su izazvati pojavu truleži na plodovima paprike. U pogledu biljnih štetočina na krompiru je registrovana pojava krompirovog moljca čije gusenice oštećuju krtole. Stručnjaci savetuju da plodove jabuke prilikom skladištenja treba zaštititi fungicidima od prouzrokovača truleži ploda.
 

Čitajte još: