Očekuje se visok rod pšenice

Pšenica koja je jesenas u Srbiji zasejana na 544.000 hektara odlično izgleda i, ukoliko ovako ostane, može se očekivati kvalitetan i visok rod.

"To će doprineti da imamo dovoljno kvalitetne domaće pšenice za domaću ishranu, pa i za izvoz", naglasio je državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Danilo Golubović na otvaranju 18. Pekarskog dana pod nazivom "Hleb i malo više od hleba na novi način“.
On je ukazao da je čak 80 odsto površina jesenas zasejano u optimalnom setvenom roku, a trenutno pšenica u Srbiji ima i dovoljno vlage, što daje nadu za visok i kvalitetan rod.

Golubović je naglasio da Srbija ima odličnu ponudu mlinsko-pekarskih proizvoda na tržištu, a to znači da se u svako doba i u svim mestima mogu kupiti kvalitetne vrste hleba i ostalih mlinsko-pekarskih proizvoda za svačiji ukus.

Organizator skupa i direktor Mlinpek zavoda u Novom Sadu Milan Skendžić rekao je, na otvaranju savetovanja, da je Srbija u poslednje dve decenije prošla kroz mnogo teškoća, ali da je svih tih godina održavala i Pekarski dan koji je sad postao punoletan.

Kroz održavanje svih tih skupova, proizvodjači i preradjivači pšenice, odnosno pekari učili su kako da se od hlebnog žita proizvede dovoljno kalitetnog hleba i ostalih pekarskih proizvoda po ukusu naroda.

Skendžić je posebno pozdravio predstavnike Privredne komore Srbije (PKS), koja je, kako je istakao, dala nesebičan doprinos ovim skupovima tokom proteklih 18 godina.

Medjunarodni 18. Pekarski dan održava se u beogradskom hotelu Hajat uz učešće oko 200 zvanica iz zemlje i regiona, objavljeno je na sajtu PKS.
 

Čitajte još: