I u SAD kasni setva

Otopljen sneg i prolećna kiša napajaju američke farme, ali poljoprivrednici u severnom delu SAD i dalje moraju da čekaju da bi počeli da obrađuju polja i seju.

Prve procene Sekretarijata SAD za poljoprivredu ukazuju da poljoprivrednici planiraju setvu kukuruza i soje na 70,5 miliona hektara što je rekordno velika površina. U većem delu poljoprivrednog pojasa SAD, ima dovoljno vlage u površinskom delu obradivog zemljišta za klijanje, ali, vlage nema u dubini tla, te će poljoprivrednici morati da se oslone na kišu. U Ajovi koja je vodeći američki proizvodjač kukuruza, ova nedelja, prva topla u aprilu, omogućila je poljoprivrednicima da pripreme opremu i počnu obradu i djubrenje zemljišta.

Setva kukuruza trebalo bi da počne u naredne dve nedelje, kada se polja zagreju i isuši višak vode od nedavne kiše. Sekretarijat SAD za poljoprivredu u izveštaju objavljenom u petak, očekuje prosek cene ovogodišnjeg kukuruza od 6,65 do 7,15 dolara za bušel (1 bušel = 25 kilograma kukuruza), tako da bi godina verovatno mogla da bude primerna.

Čitajte još: