Moguće rešenje problema

Odbor za poljoprivredu Skupštine Srbije prihvatio je inicijativu poslanika Saveza vojvođanskih Mađara Arpada Fremonda da se na sledećoj sednici tog tela, razmotre odredbe Zakona o saobraćaju koje se odnose na priključne mašine i koje poljoprivrednicima stvaraju velike probleme. Podsećajući da zakon predviđa obavezu da se i priključne mašine registruju, Fremond je za „Mađar so“ rekao da se seljaci tome ne protive, ali da je problem u tome što je pravilnik o uslovima za registraciju tih mašina nesprovodljiv.

-Određene poljoprivredne mašine su veoma stare i za njih ne postoje računi, a mnogo puta su već menjale i vlasnike, a bez računa je nemoguće registrovati ove mašine – naveo je Fremond. Prema njegovim rečima, problem je i što se radi o različitim priključnim mašinama sa jednom osovinom i na dva točka, koje već fabrički ne odgovaraju tehničkim uslovima potrebnim za registraciju, budući da su bez sistema za kočenje, signalizacije i broja šasije, što znači da je uzaludno ove mašine nositi na tehnički pregled kojeg ne mogu da prođu, a time ne mogu ni da se registruju.

-Saobraćajnim policajcima je jasan ovaj problem i oni stalno kažnjavaju poljoprivrednike. Na sednicu odbora u parlamentu doneo sam više takvih kazni, a pokazao sam i peticiju blizu dve hiljade severnobačkih i severnobanatskih proizvođača. Preložio sam da raspravimo ovaj problem i da pozovemo nadležne iz MUP-a, što su članovi odbora, kao i državni sekretar za poljoprivredu podržali – naveo je Fremond. Dodao je da je odbor prihvatio i njegovu inicijativu da se o ovom problemu pripremi dokument kojim bi se od nadležnih u policiji zatražilo i da se do rešavanja ovog problema poljoprivrednici ne kažnjavaju nepravedno. – Krajnje rešenje za problem očekujemo od nadležnih u MUP-u, jer ovo pitanje ne spada u nadležnost Ministarstva za poljoprivredu, a nadamo se da će problem biti što skorije rešen, budući da se nalazimo usred sezone poljoprivrednih radova – rekao je Fremond.
 

Čitajte još: