Koliko treba da teži vekna hleba?

Prodaja hleba od brašna tipa 500 sa manje od 500 grama nije kršenje Uredbe o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba, rečeno je agenciji Beta u Ministarstvu trgovine.

 

Po Uredbi o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna tipa T-500, proizvođači hleba su u obavezi da proizvedu i stave u promet hleb u količini od najmanje 40 odsto od dnevne proizvodnje svih vrsta hleba i da cena te vekne ne sme biti viša od 48,5 dinara. "Ostatak proizvodnje nije obuhvaćen nikakvim uredbama, tako da je moguće da se u maloprodaji pojavi hleb od iste vrste brašna, a manje grama", navode u Ministarstvu trgovine. Predsednik Unije pekara Srbije Zoran Pralica izjavio je agenciji Beta da treba kazniti one koji pogrešno deklarišu proizvod i, na primer, navode da je hleb od 500 grama, a u stvari je manje težine.

Nacionalna organizacija potrošača Srbije (NOPS) zatražila je zabranu prodaje belog hleba od 450 grama, sa obrazloženjem da je propisano da u prometu ne sme da bude ta namirnica koja je lakša od 500 grama. Ta organizacija je i ukazala je da sve više trgovaca koji na pakovanje hleba ne stavljaju deklaraciju.
 

Čitajte još: