Epimeteorološka prognoza

Ukoliko se predvidjanja meteorologa ostvare, nakon blage zime i ranog proleća, i maj će ove godine biti veoma povoljan za pčele i pčelare.

 

Opšte posmatrano, temperature i količine padavina biće uglavnom u granicama višegodišnjih proseka tako da se može s pravom očekivati da ovaj mesec bude medonosan, ukoliko nas mimoiđu prognozirane majske kiše. Srednja minimalna temperatura će imati vrednosti u granicama višegodišnjeg proseka, u proseku viša tek za oko 0,2ºC. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost oko 13,2ºC. I srednja maksimalna temperatura biće u granicama višegodišnjeg proseka, niža za oko 0,3ºC pa će u Beogradu i široj okolini biti oko 23,8ºC. Srednja majska količina padavina biće u granicama višegodišnjeg proseka, povišena za oko 5 mm, što će iznositi oko 57 mm.

 

Ovakvo vreme omogućiće da se leta otvore, a kada se zabeli cvet bagrema na drvetu i saće u kоšnicama, za šta postoje veliki izgledi, glavna pažnja pčelara biće kako da obezbedi dоvоljnо slobodnog prostora u medištima. Dobar unos valja iskoristiti za izgradnju saća. Dok proizvodna društva donose med, pčelar treba da se potrudi da odgaji kvalitetne matice.

Čitajte još: