U Federaciji radikalne mere

Savez poljoprivrednih udruženja Federacije BiH /FBiH/ najavio je za 11. april radikalne mjere, ukoliko Vlada FBiH do ponedjeljka, 8. aprila, ne pošalje na objavu u Službeni list Program podsticaja poljoprivredi za ovu godinu koji je usvojila sredinom marta.

 

Prema riječima predsjednika Saveza Avde Muslimovića, radikalne mjere
su obustavljanje rada Vlade, zahtjev da Vlada podnese ostavku i da predsjednik Federacije BiH /FBiH/ Živko Budimir raspiše prijevremene izbore, jer drugog načina nema.

„Ako nema nama podsticaja, nema ni njima plate“, kaže Muslimović.
On je najavio održavanje protesta pred Vladom 11. aprila, s ciljem onemogućavanja da Vlada radi.

„Blokiraćemo putne komunikacije u svim pravcima i u svim kantonima, gdje je to moguće. Izaći ćemo sa mehanizacijom, ne trebaju nam nikakva upozorenja, ne želimo sukobe i nerede, ali ako neko želi sukobe i nerede, mi smo i na to spremni“, rekao je Muslimović.

Za ponedjeljak, 8. aprila, u 14.00 časova potpredsjednik Vlade Jerko Ivanković-Lijanović najavio je nastavak sjednice Vlade, što je nova šansa Vladi, koju su im dali poljoprivrednici.

„Lako je odustati ako Vlada pošalje na objavu Program podsticaja i obaveže se da se isplate podsticaji za zadnji kvartal 2012. godine, a za prvi kvartal 2013. obrade podaci i krene u isplatu. Mi ne bismo protestovali i imali bi razumijevanja, ali ne bi dozvolili da to bude prevara, već da budemo sigurni da je to otišlo na objavu i da će nadležna ministarstva postupiti kako smo dogovorili“, dodao je Muslimović.
Program podsticaja poljoprivredi za 2013. godinu iznosi 68,5 miliona KM.
 

Čitajte još: