U 2012. manja poljoprivredna proizvodnja

Ukupna bruto vrednost ostvarene poljoprivredne proizvodnje u Srbiji u 2012. godini procenjuje se na 4,8 milijardi dolara, što je za 21,67 odsto manje od realizovane u prethodnoj godini, izjavio je  ekspert Privredne komore Srbije Vojislav Stanković.       

 

Ukupna vrednost realizovane  biljne proizvodnje u Srbiji je 2,9 milijardi dolara, što predstavlja pad za 30,72 odsto u odnosu na 2011, a njeno učešće u ostvarenoj vrednosti ukupne poljoprivredne proizvodnje bilo je 62,1 odsto, precizirao je Stanković.

On je podsetio da je poljoprivredna proizvodnja u ekonomskoj 2011/2012. bila  pod velikim klimatskim uticajem katastrofalne suše.

„Suša, rani proljećni mrazevi, kao i relativno nizak nivo primenjene agrotehnike, doprineli su veoma skromnim rezultatima u biljnoj proizvodnji“, rekao je Stanković.
Pomenuti klimatski uslovi doprineli su  značajnom smanjenju  prinosa ekonomski najznačajnijih biljnih kultura (kukuruz, soja, suncokret, šećerna repa…) za oko 10 odsto do 45 odsto, kazao je Stanković.

U strukturi ostvarene bruto vrijednosti poljoprivredne proizvodnje u 2012. oko 37,9 odsto vrednosti potiče iz stočarske proizvodnje, što je rezultat smanjenog učešća biljne proizvodnje zbog suše, objasnio je Stanković. Ukupna vrijednost realizovane stočarske proizvodnje u Srbiji procijenjena je na 1,8 milijardi dolara, što predstavlja pad samo za 0,81 odsto u odnosu na 2011, naveo je Stanković.
 

Čitajte još: