Trećina hrane propadne

Jedna trećina hrane proizvedene u svetu propadne što je gubitak 750 milijardi dolara godišnje, navela je u izveštaju Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO). U izveštaju se navodi da se hrana u zemljama u razvoju rasipa uglavnom zbog loše tehnike žetve i prikupljanja, a u bogatim zemljama zbog rasipništva i nemara potrošača.

"Rasipanje hrane ima veliki značaj za bezbednost ishrane i bezbednost uopšte. Ako smanjimo gubitke i rasipanje hrane, smanjićemo pritisak na proizvodnju", rečeno je u sedištu FAO u Rimu. U izveštaju se navodi da rasipanje hrane šteti životnoj sredini tako što gomilanje smeća izaziva nepotrebno ispuštanje ugljen dioksida, višak potrošnje vode i smanjenje biodiverziteta time što se sve više zemljišta uzima za poljoprivredu.

 

Godišnje se ukupno baci 1,3 milijardi tona hrane. Za proizvodnju hrane koja nije potrošena upotrebi se 30 odsto obradivog zemljišta. Oblasti gde se najviše rasipa su Azija za žitarice, a za meso bogati regioni Latinske Amerike. FAO navodi da je važno da potrošači postanu svesni ovoga. U izveštaju se navodi da bi smanjenje gubitaka hrane ne samo smanjilo pritisak na ograničene prirodne resurse, već bi umanjilo i potrebu za povećanjem proizvodnje hrane za ishranu rastućeg broja stanovnika sveta.
 

Čitajte još: