Raste interesovanje za osiguranje useva

Osiguranje poljoprivrede sve je važnije, jer su, zbog klimatskih promena, sve češće vremenske neprilike – suša, grad, poplave… Ponuda osiguranja u poljoprivredi u Srbiji zastupljena je kod mnogih osiguravajućih kuća, ali samo "Delta Generali", prema rečima pomoćnika direktora za prodaju osiguranja poljoprivrede Milana Uzelca, u svojoj ponudi ima osiguranje od suše.  Interesovanje postoji, a raste i broj onih koji se odlučuju za ovu vrstu osiguranja, kao i površine koje se osiguravaju. Prošle godine od posledica suše bilo je osigurano 1.000 hektara, a ove oko 4.000 h, kaže Uzelac.

Poljoprivrednici koji žele svoje posede zasejane sojom da osiguraju od posledica suše, mogu to učiniti do 1. juna, dok je osiguranje od ove vremenske nepogode za kukuruz i šećernu repu završeno.

Prema rečima Uzelca, rast ukupnog osiguranja poljoprivrede, u odnosu na prošlu godinu, iznosi 30%, a 90% ukupnog osiguranja u poljoprivredi odnosi se na osiguranje od grada, požara i udara groma. Sve je veće interesovanje poljoprivrednika da osiguraju svoje useve, posede, životinje, a tome je sigurno doprinela i olakšica koju obezbeđuje država – subvencionisanje dela premije osiguranja u iznosu od 40%, naglasio je Uzelac.
 

Čitajte još: