Ocene poljoprivredne proizvodnje na Forumu na Kopaoniku

Bruto vrednost poljoprivredne proizvodnje u Srbiji s prosečnim prinosima mogla bi da bude 12 milijardi evra, ali je trenutna situacija u agraru jako loša, ocenjeno je na Kopaonik biznis forumu.

Kako je istaknuto, poljoprivreda i energetika su ključni elementi nacionalnog suvereniteta i grane u kojima treba biti jako oprezan kada su u pitanju investicije.

Generalni direktor Ekonomskog instituta, Dragan Šagovnović, rekao je da je sada bruto vrednost agrara 4,5 milijardi evra i da čini 25 odsto izvoza i generiše trećinu zaposlenih.

Jedan poljoprivrednik u Srbiji hrani 15 ljudi, a u Nemačkoj 156, što pokazuje kakvo je stanje u srpskom agraru, istakao je on.

Profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu, Miladin Ševarlić, opisao  je srpski agrar kao brod bez kompasa. On je ukazao da je posebno stradalo stočarstvo koje je industrija srpske poljoprivrede.

Viši savetnik Evropske banke za obnovu I razvoj , Miljan Ždrale, rekao je da je ta banka zainteresovana da odobrava kredite za ulaganja u agrar.
On je  istakao prednosti korišćenja biomase kao izvora energije,

navodeći da bi u regionu jugoistočne Evrope 61 odsto potrebe za benzinom za automobile moglo da se zameni sa biomasom.
 

Čitajte još: