Moguć ekonomski rast od 3 do 4 %

Ukoliko rod jesenjih poljoprivrednih kultura bude na očekivanom visokom nivou, Srbija bi ove godine mogla da ostvari ekonomski rast od tri do četiri odsto.
To je dvostruko više od ranije prognoze, ocenjuje analitičar Miroslav Zdravković.
 
 
Dobar rod pšenice i drugih poljoprivrednih proizvoda omogućio bi i da deficit budžeta bude osetno manji nego što je predložen rebalansom, tvrdi Zdravković, uz opasku da se na osnovu vremenskih uslova može očekivati izuzetno dobra poljoprivredna godina, bar njen prvi deo. "Za drugi deo, ostaju jul i avgust da vidimo koliko će dobro roditi jesenje kulture", rekao je Zdravković, ukazavši da je pad BDP u prošloj godini gotovo stoprocentno bio posledica smanjenja poljoprivredne proizvodnje.  
 
 
U ovoj godini, u odnosu na zvanične procene o rastu od dva odsto, možemo očekivati bitno veću stopu rasta, od tri ili četiri odsto, ali sve isključivo zavisi od jesenjih prinosa ratarskih kultura, dodao je on.  "Taj rast, ukoliko se dogodi, vuče i rast prehrambene industrije, koja je zbog afere sa aflatoksinom veoma smanjena u martu i aprilu. Rast prehrambene industrije i svih vezanih delatnosti može da znači da ovu godinu završimo i sa bitno većom stopom rasta od tri ili četiri odsto", precizirao je Zdravković.  Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku u 2008. godini stopa realnog rasta BDP-a bila je 3,8 odsto, a naredne godine minus 3,5 odsto. U 2010. zabeležena je stopa realnog rasta BDP-a od jedan odsto, u 2011. godini 1,6 odsto. 

Čitajte još: