Loše vakcine

Agencija za lekove upozorila Ministarstvo poljoprivrede da je „lavir K“ neispravan i da se mora zabraniti korišćenje, ali je lek ipak podeljen veterinarima, piše Kurir.

 

Niko ne zna koliko bi svinja moglo biti zaraženo kugom zbog loše vakcinacije. Svinje u Srbiji masovno su vakcinisane protiv klasične kuge svinja vakcinom „lavir K“ serije 14, koja drastično odstupa od standarda kvaliteta, što je potvrdila Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije. Oni su u avgustu prošle godine konstatovali loš kvalitet leka i upozorili Ministarstvo poljoprivrede, Upravu za veterinu da zabrani njen promet i korišćenje ove vakcine. I pored tog strogog upozorenja, neispravna vakcina je ušla u promet i završila u veterinarskim stanicama širom Srbije, nakon čega su vakcinisane svinje, saznaje Kurir od dobro obaveštenog izvora. Iako je ovom vakcinacijom predviđeno da se kod svinja stvori imunitet na svinjsku kugu i spreči njeno širenje, efekat je ravan nuli.

 

– Kada se svinje vakcinišu protiv klasične svinjske kuge vakcinom koja je neispravna, to je isto kao da se umesto vakcine svinji ubrizgala voda. Ta vakcina nema nikakav efekat i kuga može slobodno da se širi. Još gore je što se ne zna tačan broj svinja vakcinisanih ovom vakcinom, ali verovatno se radi o zabrinjavajućoj cifri – priča naš izvor.

 

Spornu vakcinu proizveo je Veterinarski zavod Zemun, a država je preko odeljenja za zdravstvenu zaštitu i dobrobit životinja pri Upravi za veterinu, na čijem je čelu načelnik Budimir Plavšić, kupovala vakcinu za potrebe veterinarskih službi.
 

Čitajte još: