Lenjost ili neznanje?

Ministarstvo poljoprivrede je iz neznanja ili iz lenjosti propustilo da poljoprivrednicima obezbedi barem 50 miliona evra godišnje iz evropskih fondova, saznaje Novi magazin.

Srbija je ostala bez novca za finansiranje poljoprivrede iz fondova Evropske unije, jer država nije uspostavila sistem za korišćenje tih sredstava. Iako su političari godinama kao jednu od glavnih prednosti evropske integracije isticali upravo mogućnost da srpski poljoprivrednici dobiju direktnu finansijsku pomoć, u momentu kada je taj novac bio „na izvol’te", država je zakazala.

Da bi dobila novac za poljoprivredu, Evropska unija od Srbije nije tražila da prizna Kosovo, da reši sve zaostale sudske procese ili preispita sve sporne privatizacije. Zatraženo je samo da se obave neophodne procedure kako bi Srbija dobila akreditaciju za Agenciju za plaćanje koja bi upravljala novcem za poljoprivredu. Međutim, ovaj zadatak nije urađen.

Bivši ministar poljoprivrede, danas konsultant Goran Živkov kaže za Novi magazin da je jasno da u Srbiji političari još nisu shvatili da EU nije "novac u džaku", nego su to procedure, pravila, rad i red.
 

Čitajte još: