Jednokratna novčana pomoć lajkovačkim poljoprivrednicima

Prva u Srbiji, ovdašnja lokalna samouprava primeniće novi način finansijske pomoći poljoprivrednicima, s obzirom na to da je država Zakonom opštine onemogućila da sredstva za podsticaj agrara daju direktno. Zato su Lajkovčani formirali lokalni akcioni plan zapošljavanja, odnosno fond „težak“ pet miliona dinara, iz kojeg će godišnje – čistim poljoprivrednim gazdinstvima – dodeljivati jednokratnu novčanu pomoć.

Uslov je da niko od članova domaćinstva nije zaposlen, niti da ima penziju stečenu iz radnog odnosa ili samostalne delatnosti, da imaju više od pet hektara obradive površine i najmanje deset grla krupne stoke. Takođe, kandidati su obavezni i da – uz dva svedoka – potvrde da svi žive u porodičnom domaćinstvu i da nemaju drugih prihoda.

– Naš model oživljavanja poljoprivrede zapravo je samozapošljavanje u porodičnim poljoprivrednim gazdinstvima, a predviđenih pet miliona biće raspodeljeno na nekoliko poljoprivrednih domaćinstava koja nemaju nikakve druge prihode. Namera nam je da godišnje, u svakom selu, na ovaj način stvorimo pet-šest takvih gazdinstava, kako bi u perspektivi poljoprivreda u Lajkovcu postala glavna privredna grana.
 

Čitajte još: