Efekti pristupanja EU

Procesi pristupanja Srbije Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) i Evropskoj uniji (EU) imaće i pozitivne i negativne efekte na srpsku poljoprivredu, ocenio je profesor Poljoprivrednog fakulteta Miladin Ševarlić.

 

Ti procesi će imati i pozitivne i negativne efekte i na prehrambenu industriju, trgovinu poljoprivredno-prehrambenim proizvodima i uopšte na život i rad poljoprivrednika i seoskih stanovnika, rekao je on na simpozijumu "Poljoprivredni i ruralni razvoj -izazovi tranzicije i integracije", koji se održava na Poljoprivrednom fakultetu, povodom 50 godina rada Agroekonomskog odeljenja i Instituta.

 

Ševarlić je precizirao da najveći uspeh ili neuspeh u procesima pridruživanja Srbije STO i EU ne zavise samo od međunarodnih organizacija i Unije, nego i od toga da li ćemo mi iskoristiti sve raspoložive mogućnosti. "Iskustva iz drugih zemalja sa Balkana, koje su pre nas ušle ili okončale te procese, ukazuju na negativne posledice koje su mogle da se izbegnu. Ta iskustva treba da nam budu vodilja da ne pravimo iste greške, a pogotovo da ne napravimo neku novu grešku pored tih", zaključio je Ševarlić.
 

Čitajte još: