Ajvar prodaju po prošlogodišnjoj ceni

Šljive i crvene paprike ovih dana najtraženiji su proizvod na pijačnim tezgama. Domaćice koje kuvaju pekmez kilogram šljiva plaćaju od 30 do 50 dinara, dok paprika za ajvar košta od 50 do 70 dinara.

 

Sada je najisplativije peći papriku za zimnicu, pošto će naredni "kontingent" sigurno biti po višim cenama – savetuje prodavac sa beogradske Vidikovačke pijace. – S druge strane, oni koji spremaju turšiju treba još da sačekaju, jer se jeftiniji karfiol tek očekuje.

 

Još je rano i za domaće jabuke po povoljnijoj ceni. Ove dostupne na pijaci trenutno koštaju po 50, 60 dinara, dok se kruške kreću oko 60 dinara. Kornišoni su skuplji, od 80 do 100 dinara po kilogramu, dok jeftinije može da se pazari paradajz "na gajbicu". Kada se kupuje bar desetak kilograma, kilogram paradajza može da se nađe i za 30 do 40 dinara.Krompir već nekoliko meseci "drži cenu", pa kilogram košta od 35 do 50 dinara. Kupus je po 20 dinara, crni luk oko 70 za kilogram, a beli na komad oko 20 dinara. Cvekla je oko 50 za kilogram. Još malo mogu da se nađu breskve, nektarine, i to po ceni između 50 i 100 dinara po kilogramu.

Čitajte još: