Blog Post

Manje repe, više soje

Kukuruz, soja, suncokret i šećerna repa ratarske su kulture koje su ovog proleća posejali somborski poljoprivrednici. Najviše je posejanog kukuruza koji svakog proleća zauzme između 38.000 i 41.000 hektara. Kao i poslednjih desetak godina, površine pod šećernom repom su smanjene a pod sojom udvostručene.   Celu vest možete pogledati ovde:  

Pročitaj više

Ratari bez državnih oranica

Subotička Skupština usvojila je, sa 20 dana zakašnjenja u odnosu na zakonske rokove, godišnji program zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta. Ovogodišnjim programom gotovo sva obradiva zemlja bića izdata stočarima po pravu prečeg zakupa, dok će ratari najverovatnije ostati bez šanse da putem licitacija dođu do zakupa državnih oranica.    Celu vest možete pogledati ovde: […]

Pročitaj više

Sprečiti pucanje plodova trešnje

Pucanje plodova je jedan od najvećih problema u gajenju trešnje, posebno u područjima sa većom količinom padavina u periodu sazrevanja. Ispucali plodovi nisu pogodni za potrošnju u svežem stanju, a veoma su podložni i pojavi truleži.   Celu vest možete pogledati ovde:  

Pročitaj više

Stočarstvo u selu Kula

Stručnjaci kažu da su dve trećine Srbije idealne za stočarsku proizvodnju, ali da su planine i pašnjaci po celoj Srbiji južno od Beograda gotovo prazni. U Evropi prosečan broj krava po farmi se kreće između 25 i 50, a u Srbiji to nisu ni tri krave po domaćinstvu. Na poljoprivrednom gazdinstvu  Stokića  u selu Kula […]

Pročitaj više

Med isplativa investicija

Srpski pčelari prošle godine doneli su Srbiji gotovo dvostruko više novca nego izvoznici junećeg i goveđeg mesa zajedno. Na tržište Evrope, Amerike, Kanade, izvezeno je meda u vrednosti od 9,6 miliona dolara, dok je prihod od ove dve kategorije mesa zbirno vredeo oko 5,6 miliona dolara.   Celu vest možete pogledati ovde:  

Pročitaj više