Tretman voćaka nakon mraza

Hladnoća, sneg i mraz su oštetili sve vrste jagodičastog i drvenastog voća. Štetnost kasnih prolećnih mrazeva na pojedine voćne vrste je pre svega uslovljena fenofazom u kojoj se nalaze. Stručnjaci u okviru zaštite preporučuju primenu antistres korektora tj. aminokiselina. Treba ih upotrebiti neposredno pred mraz ili u prvih 24 sata po početku mraza. Višednevne niske temperature tokom desetak središnjih dana aprila, koje su se kretale i do minus dva na dva metra iznad zemlje, do minus 2,5 pri tlu, praćene ponegde sa snegom, nanele su velike štete voćarima u nišavskom okrugu gde je mraz „obrao“ voće, a pojedine zasade, poput malinjaka skoro uništio.

 

 

 

 

Celu vest možete pogledati ovde…

 

 

 

 

Dušan Stojanović, PSSS Niš

 

 

 

Čitajte još: