Predstoji prolećno prskanje voćaka

Prvo prolećno prskanje voća je značajno u borbi protiv štetnih insekata, koji prezimljavaju u različitim stadijumima na voćkama.

Da bi sprečili njihov negativan uticaj, pri kretanju vegetacije, moramo odraditi preventivno prskanje stabala, naročito onih starijih i zapuštenih.
Pre tretiranja zasada, potrebno je izvršiti čitav niz radova u voćnjaku koji olakšavaju proces prskanja i povećavaju njegov efekat.

Od pripremnih radova, najvažniji su sledeći:
– orezivanje i proređivanje krune voćki, gde treba ukloniti i uništiti polomljene i suve grane, mumuficirane plodove, kao i stabla,
– u zapuštenim i starim voćnjacima, potrebno je sastrugati stare i ispucale kore, očistiti stabla od lišaja i mahovina, koji predstavljaju veliku prepreku za uspešno delovanje sredstava na insekte koji prezimljavaju na stablu, naročito štitaste vaši.

Prskanje treba da bude, temeljno kupanje voćaka. Mlaz tečnosti treba da zahvati čitavu voćku, od najtananijih grančica na kojima se nalaze jaja mnogih štetočina, (biljne vašu, grinje, lisne buve, jabukin smotavac i dr…). takođe, mlaz tečnosti treba da bude pod određenim, stalnim pritiskom, kako bi sredstvo dospelo u pazuhe pupuljaka i sve pukotine i neravnine kore. Prskanje treba vršiti po relativno tihom vremenu i na temperaturi vazduha iznad 5˚C, i može se obavljati sve do bubrenja pupoljaka (do roze pupoljka).

U novije vreme, dobro bi bilo da se odradi u toku mirovanja vegetacije jedno do dva plava prskanja nekim od preparata na bazi Bakra.To su preventivna prskanja protiv sledećih bolesti na koštičavom voću:
Kovrdžavost lista breskve, Rogač šljive, Čađava krastavost, Rešetavost lista koštičavog voća, Bakteriozna plamenjača.

Pred kretanje vegetacije preporučljivo je prskanje mineralnim uljima, kao što su PlavoUlje koje se koristi u koncentraciji 3%, Belo ulje 3-4% uz dodatak preparata na bazi Bakra (Bordovska čorba, Plavi kamen, Kuproksan i sl preparati ), Galmin u koncentraciji 0.3%, Letol u koncentraciji 0.3%.

Pri korišćenju ovih preparatra neophodno je pridržavati se upustva koje preporučuje proizvođač, a naročito o koncentraciji primene. Treba preduzeti sve neophodne mere predostrožnosti pri tretiranju i posle tretiranja, vodeći računa o zdravlju ljudi i domaćih životinja.

Prskanje pred kretanje vegetacije doprinosi zaštiti sledećih vrsta štetočina:
Biljne vaši, Štitaste vaši, Kruškine buve, Cvetojed jabuke, Moljac jabuke, Moljac šljive, Smotavac pokožice ploda, Smotavac ruže, Crveni smotavac pupoljaka, Smotavac pupoljaka šljive, Kukavičje suze, Mali mrazovac,..

Prskanje doprinosi i regulaciji populacije raznih vrsta grinja, koje prezime na voćkama u stadijumu zimskih jaja i odraslih ženki.

 

Čitajte još: