Najugroženije koštičave voćne vrste

Proleće kad mu vreme nije, tako bismo mogli opisati vremenske prilike poslednjih dana, kada su najviše dnevne temperature dostizale i do 18 stepeni. Voćari brinu kako toplo vreme utiče na voće koje je u periodu zimskog mirovanja, a stručnjaci napominju da negativne posledice mogu nastupiti ukoliko dođe do naglog zahlađenja i izmrzavanja. Proizvođači šljiva u topličkom kraju pomno prate vremenske prilike, jer im je prošlogodišnji kasni prolećni mraz potpuno uništio rod. U nebo gledaju i voćari u čačanskom i ariljskom kraju. „Najviše su ugrožene koštičave voćne vrste, jer su one najosetljivije, imaju najmanji period zimskog mirovanja i one bi trebale do kraja meseca da pokažu efekte tih visokih temeperatura, odnosno da se uoči kretanje,što ne bi bilo dobro“,rekao je za RTS Tomislav Jelić, voćar iz Miokovaca. 

 

 

 

 

Celu vest možete pogledati ovde…

 

 

 

 

Čitajte još: