Neophodna stabilnost cena svinjetine

Kolebanje na tržištu još jednom je nateralo proizvođače svinja da preispitaju rentabilnost proizvodnje. Nakon što su trgovine podigle cene svežeg svinjskog mesa, jedni tvrde da je do poskupljenja došlo zbog praznika i slava, dok drugi smatraju da je ponuda tovljenika u Srbiji izuzetno loša, pa je kilogram žive vage u pojedinim delovima zemlje dostigao cenu od 200 dinara. Srbija je prošle godine proizvela više svinjskog mesa u odnosu na 2015. Prognoze stručnjaka pokazuju da će se tržište prasadi stabilizovati tek krajem 2018. godine. Zbog nedovoljnog broja kvalitetnih priplodnih krmača farmeri ove godine neće moći da ostvare proizvodnju tovljenika od 1,5 miliona komada. Ono što bi svakako značilo uzgajivačima svinja, jeste da cena bude konstantna.

 

 

 

 

Celu vest možete pogledati ovde…

 

 

 

 

Slobodan Đorđević, stočar, Lipnički Šor

 

 

 

 

Čitajte još: