Najrizičnije dimljeno i termički neobrađeno meso


Stočarstvo Izvor: RTV 15.12.2017.
Najrizičnije dimljeno i termički neobrađeno meso

Sremci u velikom broju vode brigu o ispravnosti mesa, ali kako poslednjih godina na ovom području nema trihineloze, ljudi su počeli da zanemaruju ovaj, po zdravlje veoma važan pregled, kažu veterinari. Napominju da je danas, pogotovo na području Vojvodine, a naročito Srema, to vodeća bolest koja se prenosi sa životinja na ljude. Ljudi se mogu zaraziti konzumiranjem termički neobrađenog mesa i mesnih prerađevina, u kojima se nalaze žive larve trihinele. Trihinelom su uglavnom zaražene domaće i divlje svinje, pacovi, psi i lisice. Najveći epidemiološki značaj na području Srema, ima svinja. Ona se zarazi jedući uginule pacove u kojima se nalaze žive učaurene larve. Ono što je najopasnije po čoveka , jeste to, da životinja zaražena trihinelom ne pokazuje znake bolesti.

 

 

 

 

Celu vest možete pogledati ovde...