Kako povećati izvoz mesa?

Posle informacije da su tri srpske firme dobile sertifikate za izvoz goveđeg mesa u Kinu, postavlja se pitanje imaju li srpske klanice – sa smanjenim stočnim fondom, kapacitete za veći izvoz. U Srbiji ima oko 990 hiljada grla goveda svih kategorija, proizvede se oko 80 hiljada tona govedine, a van granica ode samo 1.300. Srpska kvota za izvoz u Evropsku uniju je 8.000 tona govedine, a do trpeza stigne samo 450 tona najkvalitetnije teletine, prenosi RTS. Da prostora za izvoz ima pokazuje podatak da Uniji godišnje nedostaje 300.000 tona govedine.“Izvoz junećeg mesa kvaliteta “bejbi bif” može da se karakteriše kao 100 odsto srpski proizvod, jer sve što se unese u tu proizvodnju je domaćeg porekla, to je ta dodatna vrednost.

 

 

 

 

Celu vest možete pogledati ovde…

 

 

 

 

Čitajte još: