Nema brige zbog kašnjenja setve

Da nije bilo lošeg vremena, šećerna repa bi najvećim delom već bila posejana, ali stručnjaci kažu da još nema razloga za brigu jer je moguće nadoknaditi izgubljene dane.

Setva slatkog korena počela je, zapravo, krajem prve dekade marta ali je i prekinuta zbog vremenskih uslova te je do sada zasejano tek nekoliko stotina hektara.

– Ima još vremena za setvu u optimalnom roku – kaže za naš list prof dr Lazar Kovačev s novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo. – U ovom trenutku temperatura zemljišta je takva da se setva šećerne repe može početi, ali zemljište je prevlažno tako da treba sačekati još neoliko dana da se prosuši da bi mogla se obaviti predsetvena priprema i, normalno, kvalitetna setva. Ako se to uradi do 10. Aprila, može se smatrati da je setva obavljena u roku.

On napominje da će se sve posle toga smatrati zakasnelim rokom, i podseća na to da je i ranije bilo godina kad se setva završavala i krajem druge dekade aprila.

– Nije to veliko iznenađenje. Ništa nije izgubljeno, samo treba sačekati optimalan momenat. Ako bude još padavina, neće se moći u njive još nekoliko dana, a ove godine imamo zimskih padavina iznad proseka. Do sada je na lokalitetu Rimski Šančevi bilo više od 320 milimetara, to jest stotinak milimetara više od višegodišnjeg proseka – kaže dr Lazar Kovačev, koji očekuje da ovog proleća šećernom repom bude zasejano između 50. 000 i 60. 000 hektara.
 

Čitajte još: