Izbor zemljišta bitan preduslov za uspešnu proizvodnju lucerke

Uspešna proizvodnja lucerke insistira na kvalitetnoj podlozi, odnosno zemljištu. Zemljište treba da bude duboko, rastresito, plodno i sa povoljnim vodno-vazdušnim režimom. To je elementarni uslov kako bi lucerka bila dugotrajna, odnosno kako bi razvila dubok korenov sistem, što će joj omogućiti bolje snabdevanje vodom i hranivima za maksimalnu produktivnost. Zahteva srednje teška zemljišta, neutralne sredine, tipa černozema, livadske crnice, gajnjače aluvijuma,  meliorisane ritske crnice. 

 

Lucerka je vidljivo osetljiva na kiselost zemljišta. Direktan uslov je sadržaj kalcijuma u zemljištu, stoga  razni tipovi zemljišta nisu podesni za gajenje lucerke kao što su pseudoglej, opodzoljena gajnjača, deluvijalna i slična zemljišta. Lucerka se može uspešno gajiti na zemljištima koje imaju slabo kiselu reakciju pod uslovom da se predhodno izvrši melioracija ovog zemljišta, regulacija vlažnosti i kalcifikacija kao i redovno unošenje organskih i mineralnih đubriva.

Nasuprot lucerki, crvena detelina bolje podnosi kisela zemljišta, nisku PH vrednost zemljišta, kao i lošiju strukturu, odnosno fizičko mehaničke osobine koje se mogu naći na strateški nižim i višim pozicijama. Optimalna PH vrednost zemljišta za crvenu detelinu je 6-7, ali se ona seje i na nižim vrednostima, čak ispod 5.5. No, mora se naglasiti da se na takvim zemljištima ipak slabije razvija korenov sistem, čak je moguće i vidljivo proređivanje useva. Dakle, alternativa je lucerki, koja ima strožije uslove gajenja. Iako crvena detelina podnosi lošije uslove gajenja ne treba preskakati redovnu agrotehniku, niti dozvoljavati da priroda nadvlada ljudske napore.
 

Čitajte još: