Zamah organske proizvodnje

Ukoliko se nastavi sadašnji tempo razvoja, naša zemlja bi mogla da do 2050. godine potpuno pređe na organsku proizvodnju, rečeno je na skupu posvećenom održivoj poljoprivredi. 

Organska proizvodnja u Srbiji i zemljama regiona ima veliki potencijal, ocenili su učesnici skupa na kojem je predstavljena regionalna studija "Održiva poljoprivreda za zapadni Balkan". Istraživanje, koje je rađeno od 2009. godine, u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Crnoj Gori, pokazalo je da je Srbija prema obimu proizvodnje poljoprivredna velesila u regionu, ocenio je autor studije Darko Znaor. 

Prema njegovim rečima u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji u zemljama regiona zaposleno je oko milion ljudi, a gotovo polovina radi u Srbiji. On je dodao da je istraživanje takođe pokazalo da, ukoliko bi se potpuno prešlo na ovaj vid proizvodnje, oko 6.000 zaposlenih u fabrikama mineralnih đubriva bi ostalo bez posla. Međutim, daljim razvojem organske prozivodnje, ne samo da bi se svi oni zaposlili već bi zaposlenost porasla za 10 procenata, istakao je Znaor.

 

 

 

Čitajte još: