Zamah organske proizvodnje


Ostale teme Izvor: Tanjug 07.06.2014.

Ukoliko se nastavi sadašnji tempo razvoja, naša zemlja bi mogla da do 2050. godine potpuno pređe na organsku proizvodnju, rečeno je na skupu posvećenom održivoj poljoprivredi. 

Organska proizvodnja u Srbiji i zemljama regiona ima veliki potencijal, ocenili su učesnici skupa na kojem je predstavljena regionalna studija "Održiva poljoprivreda za zapadni Balkan". Istraživanje, koje je rađeno od 2009. godine, u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Crnoj Gori, pokazalo je da je Srbija prema obimu proizvodnje poljoprivredna velesila u regionu, ocenio je autor studije Darko Znaor. 

Prema njegovim rečima u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji u zemljama regiona zaposleno je oko milion ljudi, a gotovo polovina radi u Srbiji. On je dodao da je istraživanje takođe pokazalo da, ukoliko bi se potpuno prešlo na ovaj vid proizvodnje, oko 6.000 zaposlenih u fabrikama mineralnih đubriva bi ostalo bez posla. Međutim, daljim razvojem organske prozivodnje, ne samo da bi se svi oni zaposlili već bi zaposlenost porasla za 10 procenata, istakao je Znaor.