Obnavljanje proizvodnje kima

Proizvodnja crnog kima nije novina na našim prostorima. Do pre 20-ak godina uzgajao ga je velik broj poljoprivrednika u ataru Bačkog Petrovca, ali je usled sankcija devedesetih, proizvodnja tog začina potpuno prestala. U želji da obnovi stari posao porodice Palenkaš, mladi Dušan već drugu godinu sa dosta uspeha proizvodi crni kim. Kao I sve druge kulture u tom regionu, gde kiše nije bilo mesec I po dana, I kim će podbaciti s prinosom, a I kosiće se dve nedelje ranije nego što bi trebalo. Tridesetosmogodišnji Dušan Palenkaš iz Bačkog Petrovca, rešen da obnovi porodičnu tradiciju, posejao je ove godine kim na 10 hektara. Imao ga je I lane I već ima sasvim dovoljno iskustva što se tiče same proizvodnje.  Kim voli međurednu obradu iako ga neki seju I žitnom sejalicom na 12-13 cm.

 

 

 

 

Celu vest možete pogledati ovde…

 

 

 

 

Dušan Palenkaš, Bački Petrovac

 

 

 

Čitajte još: