PROFESIONALNI TRETMAN SEMENA ZP HIBRIDA KUKURUZA

Institut za kukuruz „Zemun Polje“  tretiranje semena ZP hibrida prilagođava zahtevima tržišta a sve u cilju očuvanja sklopa i brzog početnog porasta, što doprinosi boljoj iskorišćenosti genetičkog potencijala rodnosti.

            Zakonski normativi propisuju obavezan tretman semena fungicidom. U našem slučaju reč je o sistemičnom fungicidu MAXIM XL 035-FS (Syngenta) koji suzbija prouzrokovače truleži klipa i stabla na semenu i mladim biljkama (Fusarium spp.).  Zadnjih godina tržište ispoljava sve veću potrebu za dodatnim tretmanom semena insekticidom a u cilju suzbijanja važnijih zemljišnih  štetočina (larve žičnjaka – Elateridae  i dr.). Tom zahtevu Institut se svo vreme prilagođava i određene količine semena svojih hibrida tretira odgovarajućim insekticidom. U ovoj sezoni upotrebljava se insekticid FORCE 20 CS (Syngenta) i to na oko 40% količina dorađenog semena gde su u prednosti hibridi novijih generacija. Efikasnost pomenutog insekticida je višestruka i ogleda se ne samo u kontaktnom već i gasnom delovanju uz dugotrajnu efikasnost.

Da bi aktivne supstance primenjenih pesticida (fungicid + insekticid) imale bolju prijemčivost za seme, a time i bolju efikasnost uz popravku nekih tehničkih karakteristika semena (sipljivost) koristi se i sredstvo za oblaganje semena  SEPIRET 9290 RED (BASF). 

Sve ovo predstavlja jedan ozbiljan profesionalni tretman semena koji podrazumeva precizno poštovanje preporučenih doza primene upotrebljenih sredstava.

Kvalitetno seme uz ovakav tretman daje veoma značajnu konkurentsku vrednost ZP hibrida.

                                                                   

                                         Institut za kukuruz „Zemun Polje“

                                                       dr Željko Kaitović

 

Čitajte još: