NAJNOVIJA GENERACIJA ZP HIBRIDA


18.03.2021.
NAJNOVIJA GENERACIJA ZP HIBRIDA

 

            Rezultat uspešnog naučno-istraživačkog rada Instituta za kukuruz „Zemun Polje” je kontinuiran proces stvaranja hibrida kukuruza sa ciljem novog i boljeg. Upravo iz toga je proistekla kako novija, tako i najnovija generacija ZP hibrida.

            Novija generacija ZP hibrida (ZP 366, ZP 388, ZP 427, ZP 555, ZP 560, ZP 600, ZP 606, ZP 666, ZP 552b, ZP 553b) je veoma brzo prepoznata i prihvaćena od strane poljoprivrednih proizvođača što jasno potvrđuje i tržište. U tome prednjače hibridi ZP 427, ZP 555, ZP 606 i ZP 666 koji i dalje zadržavaju dominantnu poziciju na tržištu.

            Ono što treba posebno istaći i najaviti je najnovija generacija ZP hibrida  i to iz različitih važnijih FAO grupa zrenja: ZP 457, ZP 4567, ZP 5601, ZP 6263, ZP 707.

            Reč je o modernim hibridima visokog potencijala rodnosti i višestruke namene (žetva zrna, berba klipa, siliranje). Odlična prilagodljivost različitim uslovima proizvodnje uključujući i nepovoljne uslove suše  omogućava im veoma širok areal gajenja. Brže i lakše otpuštanje vlage podržava namenu žetve zrna i ranije berbe klipa. Moćan korenov sistem, čvrsto stablo i pogodna arhitektura biljaka čine jak oslonac za visoke prinose. Pogodni su i za intenzivniju proizvodnju kukuruza. Kvalitetno, krupno i zdravo zrno odlične hranljive vrednosti izuzetno je za ishranu domaćih životinja.

Verujemo da će ovi hibridi opravdati zahteve modernog tržišta i na istom biti veoma visoko pozicionirani.

 

                                                                                 dr Željko Kaitović

                                                    Institut za kukuruz  “Zemun Polje”