Vesti Voćarstvo


Mraz oštetio kajsije

Voćarstvo objavljeno 28.02.2021.

Niske temperature krajem januara oštetile su neke sorte kajsija u Srbiji koje su rano procvetale. Ali, ako više ne bude...

Opširnije

Neophodno podići prinose i podmladiti zasade

Voćarstvo objavljeno 27.02.2021.

Sezona radova u poljoprivredi počela je sa dolaskom nesto toplijih dana u prethodnom periodu. U svoje zasade ulaze malinari ivanjičkog...

Opširnije

Za stvaranje jedne voćne sorte potrebno najmanje 15 godina

Voćarstvo objavljeno 27.02.2021.

Кada se spomene Čačak jedna od prvih asocijacija je šljiva i to čačanska rodna i čačanska lepotica, jer to su...

Opširnije

Autohtone sorte grožđa vinima daju autentičnost

Voćarstvo objavljeno 27.02.2021.

Svet je prepun francuskih sorti grožđa, ali se i srpske autohtone i odomaćene vrste, poput prokupca i tamjanike, probijaju ka...

Opširnije

Tri godine učenja = pravilna rezidba

Voćarstvo objavljeno 26.02.2021.

Orezivanje voća, ma koliko izgledalo lako, težak je posao. Dobar rezač mora da poznaje fiziologiju biljaka, karakteristike rodnih grančica i...

Opširnije

Stone sorte se orezuju kasnije

Voćarstvo objavljeno 26.02.2021.

Iriški vinogradari su orezivanje, jedan od najvažnijih poslova u zasadu vinove loze, počeli odmah posle Svetog Trifuna. Pojedini vinogradi su...

Opširnije

Ministarstvo poljoprivrede podržalo voćare

Voćarstvo objavljeno 22.02.2021.

Predsednik Asocijacije proizvođača malina i kupina u Srbiji Dobrivoje Radović rekao je da je na sastanku sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede,...

Opširnije

Na pragu nove sezone - maline sve manje, potražnja sve veća

Voćarstvo objavljeno 22.02.2021.

Nedavni hladni talas, vojvođanski malinari iskoristili su za predah, a ovih dana, sa lepim vremenom, počinju pripreme za proizvodnu sezonu...

Opširnije

Borovnica se širi Šumadijom

Voćarstvo objavljeno 22.02.2021.

Globalne promene na tržištu odavno su na naše njive počele da donose promene. Nekada je to bila šljiva, zatim malina,...

Opširnije

Počele pripreme za proizvodnju jagoda

Voćarstvo objavljeno 21.02.2021.

Proizvodjači jagoda ovih dana počeli su pripremu za ovogodišnju proizvodnju. U toku je pobudjivanje kako bi se odstranili truli listovi...

Opširnije

Uzgoj „sibirske borovnice“ nije preterano zahtevan

Voćarstvo objavljeno 17.02.2021.

Aronija, ili kako je mnogi zovu sibirska borovnica, u poslednjih nekoliko godina zauzela je značajne površine u Srbiji. Mnogi su...

Opširnije

Na Svetog Trifuna orezani prvi čokoti

Voćarstvo objavljeno 16.02.2021.

Pravoslavni vernici proslavili su Svetog Trifuna, zaštitnika vinara, vinogradara i poljskih radova. Tog dana seče se kolač u vinogradu i...

Opširnije

Opština Irig obeležila slavu Svetog Trifuna

Voćarstvo objavljeno 16.02.2021.

Pored vinara i vinogradara, svoju slavu Svetog Trifuna obeležila je i Opština Irig. Po tradiciji, vinogradari su bili u svojim...

Opširnije

Kvalitet opravdao očekivanja kupaca

Voćarstvo objavljeno 16.02.2021.

Prošlogodišnji rod grožđa je osrednji, ali je vino odličnog kvaliteta, kaže Dragoljub Mitrović, jedan od malih proizvođača vina u Riđici....

Opširnije

Naučnici rade na očuvanju autohtonih sorti šljive

Voćarstvo objavljeno 16.02.2021.

Srbija spada u najveće proizvođače šljiva na svetu. Međutim, negativne posledice klimatskih promena i dugotrajna izloženost mnogobrojnim patogenima, naročito virusu...

Opširnije

Ljubav - preduslov za vinogradarstvo i vinarstvo

Voćarstvo objavljeno 13.02.2021.

Pre deceniju, Ankica i Jefta Mrđanin iz Sremskih Karlovaca imali su pet hektara vinograda i velike želje da, koju godinu...

Opširnije

Proizvodnja pala sa 20 tona po hektaru na 3,5 do 4 tone

Voćarstvo objavljeno 10.02.2021.

"Velika tražnja malina na svetskom tržištu ide naruku našim proizvođačima, ali neće biti dovoljno maline ni da se ispoštuju ranije...

Opširnije

Najslađi je bostan iz Srema

Voćarstvo objavljeno 10.02.2021.

Znaju Sremci kako da proizvedu kvalitetnu i slatku lubenicu, a višegodišnje isukustvo u toj proizvodnji od njih je napravilo i...

Opširnije

Povoljne tehnološke karakteristike za preradu sušenjem

Voćarstvo objavljeno 10.02.2021.

Zahvaljujući blagotvornom uticaju na zdravlje, suve šljive se mogu okarakterisati kao biološki vredna namirnica, a trend rasta potražnje osušenih plodova...

Opširnije

Pukotine predstavljaju ulazna vrata za infekcije

Voćarstvo objavljeno 09.02.2021.

Prema savetu stručnjaka, voćke je najbolje orezati tokom februara, a periodi bez padavina i temperature iznad pet stepeni, pravi su...

Opširnije