Vesti Povrtarstvo
U Žitoradji sve više proizvodjača ranog povrća
Više od petstotina mladih poljoprivrednika na području opštine Žitorađa bavi se proizvodnjom ranog povrća, a oko tri stotine koristi podsticaje...
OpširnijeSetvu konzumnog graška započeti pred kraj zime
Grašak predstavlja značajnu povrtarsku biljku na našim prostorima, a najviše se koristi u plodoredu, jer poboljšava kvalitet zemljišta. Prema savetu...
OpširnijeSamo najbolji start obezbeđuje sigurnu proizvodnju
Povrtarstvo u zaštićenom prostoru, proizvođaču može doneti više prinose po jedinici površine, uz veću zaradu. Medjutim, za taj vid proizvodnje...
OpširnijeStigao luk, u narodu poznat kao "srebrenac"
Povrtari ovih dana imaju pune ruke posla, a u plastenicima je već stigao mladi luk. Domaćin Saša Andrić iz čačanskog...
OpširnijeIz jedne vreće do šest kilograma pečuraka
Mladi bračni par iz sela Prilike kod Ivanjice pronašao je svoj put u poljoprivredi, kroz proizvodnju šampinjona. Ne tako česta...
OpširnijeZaštita biljaka u plasteniku od niskih temperatura
Stručnjaci podsećaju da pri niskim spoljnim temperaturama, u plastenicima bez grejanja može doći do oštećenja biljaka. Ukoliko pod uticajem trajnih...
OpširnijeProizvodnja rasada u plastenicima
Proizvodnja rasada za većinu povrtarskih biljaka za ranu i srednje ranu proizvodnju odvija se u zimskom periodu, u zaštićenom prostoru...
OpširnijeZaštita biljaka od niskih temperatura u plastenicima
Stručnjaci podsećaju da pri niskim spoljnim temperaturama, u plastenicima bez grejanja može doći do oštećenja biljaka. Ukoliko pod uticajem trajnih...
OpširnijePravilno skladištenje crnog luka
Da bi se crni luk duže očuvao, a gubici smanjili na najmanju moguću meru, veoma je važno njegovo pravilno skladištenje....
OpširnijePh vrednost zemljišta za sadnju
Za rast i razvoj biljaka pH vrednost zemljišta je od velikog značaja. Utiče i na efekat unetih organskih i mineralnih...
OpširnijeFaktori koji utiču na kvalitet i prinos u povrtarstvu
U povrtarskoj proizvodnji uspeh zavisi od niza faktora, ali kad krenemo u ozbiljnu proizvodnju bitni faktori koji će uticati na...
OpširnijePrerada povrća jedna od najzahtevnijih delatnosti
Prerada povrća spada u veoma zahtevnu, ali ukoliko se radi kako treba, i vrlo isplativu proizvodnju. U niškom preduzeću ,,Milsa”...
OpširnijeUzgoj organske cvekle u okolini Nove Varoši
Na nadmorskoj visini većoj od 1.000 metara, na planinskom visu, uz pašnjake i njive smestili su se i zasadi od...
OpširnijeU Sremu povrće zamenjuje ratarske kulture
Sve veći broj sremaca se bavi plasteničkom proizvodnjom, posebno oni koji imaju manje obradivih površina. Tradicionalne ratarske biljne vrste su...
OpširnijeBatat sve češči na domaćim njivama
U velikim marketima često nas privlači, za nas neuobičajena hrana, kao što su batat, kivano, zatim japanske jabuke i slično....
OpširnijeKasna jesen osetljivo doba za povrće
Pozna jesen je period intenzivnih radova u povrtarstvu, kako u zatvorenoj, tako i u otvorenoj proizvodnji. Radovi na otvornom polju...
OpširnijeSuzbijanje plamenjače salate, preventivno i hemijski
Na teritoriji Zrenjanina usevi salate u plasteničkoj proizvodnji se nalaze u fazi razvoja listova, od 3 do 5 listova razvijeno....
OpširnijeUdruživanjem do boljeg položaja povrtara
Poštovanje plodoreda je izuzetno važno u poljoprivrednoj proizvodnji, a u povrtarstvu možda i najviše. Zbog toga jedan deo stručne javnosti...
OpširnijePrelaskom na organsku proizvodnju do većeg profita
U selu Futog, nedaleko od Novog Sada, proizvođači vekovima neguju i čuvaju seme autohtone sorte kupusa, čiji plod se odlikuje...
OpširnijeSuša nije uticala na bundeve, ovogodišnji rod odličan
Iako ludaje ne vole sušu, ove godine rodile su odlično a “rekorderke” na njivi dostigle su i 40 kilograma. Cena...
Opširnije