Vesti Voćarstvo
22 000 hektara vinograda, malo za Srbiju
U Srbiji ima dosta prostora za proširenje postojećih i podizanje novih zasada vinove loze, smatra jedan od vodećih domaćih stručnjaka...
OpširnijeAdekvatnom prihranom do prinosa i kvalitetnih plodova
Zima još malo ostaje za nama, a prolećna sezona vreme je kada se izvode poljoprivredni radovi koji uključuju proveru kvaliteta...
OpširnijeToplo vreme ne godi voćkama
Kada je zima atipična poput ove, može da dođe do rane vegetacije, a to nije dobro za voćke, upozorio je...
OpširnijePotrebna hitna zaštita rane breskve i nekatrine
Kod ranostasnog sortimenta bresaka i nektarina registruje se bubrenje pupoljaka, a na nekim ekspozicijama je došlo i do pojave zelenih...
OpširnijeStone sorte se orezuju kasnije
Iriški vinogradari su orezivanje, jedan od najvažnijih poslova u zasadu vinove loze, počeli odmah posle Svetog Trifuna. Pojedini vinogradi su...
OpširnijeAktuelni rezidba, uklanjanje granja i đubrenje voćnjaka
Iako su u ovom periodu voćnjaci u nekoj vrsti zimskog sna, za voćare nema odmora. Pogotovu za one, kojima je...
OpširnijePiretroid i mineralno ulje za suzbijanje kruškine buve
Vizuelnim pregledom zasada kruške na teritoriji Novog Sada, registrovano je prisustvo imaga i jaja obične kruškine buve. S obzirom da...
OpširnijeIma li dovoljno rezača za domaće vinograde?
U Šumadiji uveliko se vrši rezidba vinograda. U vinarijama koje imaju značajne površine pod vinogradom sa rezidbom se kreće još...
OpširnijeSrednjoškolci obeležili Svetog Trifuna
Osvećenjem vinove loze i sečenjem slavskog kolača obeležen je Sveti Trifun u rumskoj poljoprivrednoj školi Stevan Petrović Brile koja ima...
OpširnijeProizvodnja rasada lubenica i dinja
Rana proizvodnja lubenica i dinja kao toploljubivih biljaka u našim uslovima podrazumeva proizvodnju rasada jer se na taj način skraćuje...
OpširnijeZimska rezidba vinograda
Orezivanje vinove loze je veoma značajna agrotehnička mera i predstavlja jedan od najvažnijih koraka u uzgoju grožđa. Orezan vinograd daje...
OpširnijeHolandskom tehnologijom saksije do ranijeg zrenja borovnice
Iako svake godine broj hektara pod borovnicom u Srbiji raste, proizvodnja često nije rentabilna. Jednoličan sortiment, niski prinosi i naposletku...
OpširnijeĐubrenje voćnjaka u organskoj proizvodnji
Period mirovanja je pravo vreme za osnovno đubrenje u voćnjacima. U konvencionalnoj proizvodnji za tu namenu koriste se organska i...
OpširnijeVoćarima najinteresantnija jabuka i borovnica
Sabor voćara i zimsko savetovanje se po dvanaesti put tradicionalno održalo u Gruži. Okupilo se oko šest stotina voćara iz...
OpširnijeMalinari imaju rešenje za problem neisplaćenog roda?
Hladnjače u Srbiji nisu uspele da prodaju prošlogodišnji rod malina, a otkupljen je po visokoj ceni koja bi sad trebalo...
OpširnijeInovacije u zimskom prskanju voćaka
Dugo se smatralo da je tretman bakrom i uljem najbolje rešenje za zimsko tretiranje voća. Međutim, sve veći izazovi u...
OpširnijeZa voćarima godina velikih pomena
Prošla godina nije bila baš najbolja za voćare u Srbiji, kako zbog dešavanja u Ukrajini, tako i zbog problema oko...
OpširnijeSmanjen izvoz jabuka u Rusiju
Godinama je rusko tržište bilo krajnja destinacija za voće iz Srbije, pogotovo jabukama. Od početka rusko-ukrajinskog sukoba naše voće sve...
OpširnijePravo je vreme za sadnju aronije
Aronija je voćna vrsta koja je poslednjih godina sve popularnija i u regionu Srema. U pojedinim atarima zasađene su značajne...
OpširnijeNeophodno zadržati dobar kvalitet jabuke iz voćnjaka
U poslednjih petnaestak godina, proizvodnja jabuke u Srbiji je intenzivirana i utrostručena, u odnosu na raniji period i u dobroj...
Opširnije