Vesti Stočarstvo
Nabavka steonih junica za obnavljanje stočnog fonda
Mlekara Šabac poslednjih godina kontinuirano ulaže u razvoj domaće proizvodnje sirovog mleka, kroz blisku saradnju i podršku svojih partnera, proizvođača...
OpširnijeKrava i mleka ima sve manje
Porodica Topalov iz Samoša „spremnije“ ulaze u zimu ali tako što su broj od 40 muznih krava - prepolovili. Učinili...
OpširnijeNova generacija obogaćenih kozjih sireva
Današnji potrošači su izbirljivi i zahtevni, i sve se češće odlučuju za inovativne proizvode. Upravo zato, proizvodjači kozijeg sira poslednjih...
OpširnijeSvinjska kuga stigla i do Crne Trave
Posle Pirotskog, svinjska kuga stigla je i u Jablanički okrug, odnosno u Crnu Travu gde je uništeno 16 svinja u...
OpširnijeNapravljen prvi korak ka brendiranju gatačkog kajmaka
Udruženje proizvođača gatačkog kajmaka održalo je prvu u nizu radionica koje se organizuju u okviru projekta "Priprema proizvođača za proces...
OpširnijeInovativnost je šansa za osvajanje tržišta
U Slovačkoj godišnja potrošnja sira iznosi od 160 do 165 kilograma, po glavi stanovnika. Mali proizvodjači sve češće svoju šansu...
OpširnijeProizvodnja tovljenika biće sve skuplja
Predsednik Sabora proizvođača agroprivrede Srbije Zoran Milićević izjavio je da kilogram žive vage tovljenika ne sme da bude jeftiniji od...
OpširnijeAfrička kuga svinja ne jenjava
Kako bi zaustavila širenje afričke kuge svinja Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) saopštila je da nastavlja sprovodjenje kampanje u...
OpširnijeNedostatak radne snage redukuje proizvodnju
Dugogodišnji izazovi u stočarstvu odražavaju se na smanjenje broja grla stoke. I pored toga što država ulaže značajne napore da...
OpširnijeZa bolji plasman sireva neophodan i dobar marketing
Na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu nedavno je održano stručno savetovanje na temu mogućnosti plasmana sira malih proizvođača u Vojvodini....
OpširnijeU formiranju cena učestvuju i klaničari i trgovci
Do razlike u cenama prasića i konzumne prasetine u prodavnicama došlo je zbog toga što su trgovci zadržali cene od...
OpširnijeUdruživanjem do boljeg plasmana
Poslednjih desetak godina kozarstvo je postalo sve popularnije u našoj zemlji. U Vojvodini trenutno ima 15-ak veoma uspešnih kozarskih farmi...
OpširnijeOd pašnjaka do sira
Milivoje Živković iz kosjerićkog sela Ševrljuge mlad je čovek, rešen da ostane, živi i radi na selu. Jedan je od...
OpširnijeDomaće bolje od uvoznog?
U Srbiji se ne proizvodi dovoljno svinjskog mesa za potrebe domaćeg tržišta. Potrebe su oko pet miliona svinja godišnje, a...
OpširnijeSve teže se dolazi do posla ovčara
Mnogi ljudi tvrde da je posao ovčara lak, zdrav i bez stresa zato što se ovčar stalno nalazi na čistom...
OpširnijeU Srbiji sve više uvoznih prasića
Uzgajivači svinja u našoj zemlji sve više uvoze jeftiniju stoku iz Evrope. Veliki broj srpskih stočara poslednje dve godine uvozi...
OpširnijeMeso skupo, prasići jeftini
Dok se stočari žale na otkupnu cenu stoke, ni potrošači nisu zadovoljni cenom mesa u mesarama. U marketima i mesarama...
OpširnijeAkcenat na zdravstvenom stanju životinja
Kako bi se organizovala uspešna proizvodnja u svinjarstvu, potrebno je ispuniti određene uslove. Najbitnije je obezbediti dovoljnu količinu kvalitetne hrane,...
OpširnijeDržava dva puta podigla premiju
Muznih krava je u Srbiji sve manje. Za godinu dana proizvodnja mleka je smanjena za oko 100 miliona litara, što...
OpširnijeZa zdravlje goveda značajna redovna šetnja i ispaša
Uspešan i isplativ uzgoj goveda, bilo zarad mleka ili mesa, podrazumeva kvalitenu ishranu grla i dovoljno prostora za kretanje. Poljoprivredni...
Opširnije