Vesti Povrtarstvo
Kasna jesen osetljivo doba za povrće
Pozna jesen je period intenzivnih radova u povrtarstvu, kako u zatvorenoj, tako i u otvorenoj proizvodnji. Radovi na otvornom polju...
OpširnijeUdruživanjem do boljeg položaja povrtara
Poštovanje plodoreda je izuzetno važno u poljoprivrednoj proizvodnji, a u povrtarstvu možda i najviše. Zbog toga jedan deo stručne javnosti...
OpširnijeSuša nije uticala na bundeve, ovogodišnji rod odličan
Iako ludaje ne vole sušu, ove godine rodile su odlično a “rekorderke” na njivi dostigle su i 40 kilograma. Cena...
OpširnijePrelaskom na organsku proizvodnju do većeg profita
U selu Futog, nedaleko od Novog Sada, proizvođači vekovima neguju i čuvaju seme autohtone sorte kupusa, čiji plod se odlikuje...
OpširnijePrinos smanjen, ali cena još uvek dobra
Povrtari Glogonja ovih dana uglavnom su u njivama i baštama i koriste lepo vreme za seču kupusa. To banatsko selo...
OpširnijeU povrtarstvu bitan svaki proizvodni segment
Koliko je plastenička proizvodnja zahtevna najbolje znaju oni koji se tom vrstom poljoprivrede bave. Da bi se dobio kvalitetan proizvod...
OpširnijeObezbedjenim tržištem do isplative proizvodnje
Mnogi povrtari u Sremu gaje zelenu salatu i na otvorenom, ali i zatvorenom prostoru. Antun Markić povrtar iz Rume ove...
OpširnijeUseve kupusa vrebaju štetočine
Na području Čačka usevi kupusa namenjeni za jesenju proizvodnju se u zavisnosti od vremena rasađivanja nalaze u različitim fazama formiranja...
OpširnijeUglavnom jedemo strani pasulj
Pasulja će ove zime biti na trpezama sigurno, ali ćemo umesto domaćeg, kuvati više inostranog. Godinama ga uvozimo pa će...
OpširnijeUz sušu prete i štetočine
Suša će ove godine u Srbiji desetkovati rod krompira i 2023. godine biće skuplji najmanje 30-40 odsto, koliko je poskupelo...
OpširnijeKornišone beru i Nepalci
Dok je sunca biće i kornišona! Ovim rečima opisuje ovogodišnji rod otkupljivač krastavaca posejanih u ataru sela Gospođinci u opštini...
OpširnijeCveklu seju i dva puta godišnje
U ratarskoj proizvodnji trenutno je najvažnije da se obavi žetva žita i ječma čiji se prinosi već uveliko skidaju. Povrtari...
OpširnijeSreća u paprici i kupusu
Njegoš Stojadinović iz Kolovrata kod Prijepolja najveći je proizvođač paprike i kupusa u ovoj opštini. Nakon brojnih teških poslova koje...
OpširnijeDobra zarada od tikvica
Sezona tikvice počela je u Sremu pre skoro mesec dana. Poljoprivrednici koji su tikvicu imali na otvorenom polju pod tunelima...
OpširnijeCena zadovoljavajuća, proizvodnja izazovna
Cena krompira u Srbiji čak trostuko veća nego u aprilu prošle godine. Na užičkoj pijaci za kilogram mladog krompira treba...
OpširnijeOdlični prinosi graška, biće i za izvoz
Povrtari za sada uglavnom zadovoljni postignutim prinosima i kvalitetom povrća, naročito kada je grašak u pitanju. Stručnjaci u ovom periodu...
OpširnijeNajviše tražen pink paradajz
Ovih dana sazreva domaći paradajz iz naših plastenika. Saša Marinković iz Nišavskog okruga, očekuje dobar prinos, a s obzirom na...
OpširnijeNestlé podržava lokalne povrtare
Kompanija Nestlé uključila je dobavljače iz Srbije u svoj globalni projekat regenerativne poljoprivrede, koji za cilj ima očuvanje i obnavljanje...
OpširnijeVreme je za adekvatno zalivanje i negu rasadjenih useva paprike
Lepo vreme tokom druge polovine maja povrtari iz Vojvodine su uglavnom iskoristili za rasadjivanje paprike na otvorenom polju. Stručnjaci im...
OpširnijeMinuli dani bili idelni za setvu pasulja
Pasulj je jedna od najčešće gajenih povrtarskih kultura na našim prostorima. U pitanju je jednogodišnja biljka iz roda mahunarki. Za...
Opširnije