Vesti Povrtarstvo
Teren je nezgodan, ali je rod kvalitetan
Loša godina za proizvodnju krompira u brdsko - planinskim selima u okolini Arilja, pokolebala je mnoge proizvođače. Ipak prema rečima...
OpširnijeŠampioni povrtarstva
Južnobanatsko selo Glogonj, specifično je po dobrim uslovima za povrtarsku proizvodnju, a njegovi žitelji su odavno prepoznali veću isplativost ove...
OpširnijeFutoški kupus na novom putu
U selu Futog, nedaleko od Novog Sada, proizvođači vekovima neguju i čuvaju seme autohtone sorte kupusa, čiji plod se odlikuje...
OpširnijePapričice stavlja i u već postojeće proizvode, rakiju i sokove
Zbog nestabilnog tržišta, pada cena voća i nesigurnog izvoza, sve više voćara iz Topole odlučuje se za još jednu dodatnu...
OpširnijeČetiri decenije kiselog futoškog kupusa
Futoški kupus ima oznaku gerografskog porekla, pa se uspešno prodaje na pijacama i supermarketima. Ali njegov ukiseljeni oblik postaje brend...
OpširnijeKrompir iz Srbije tražen na svetskom tržištu
Proizvodnja krompira predstavlja isplativ posao. Ove godine, srpski povrtari će imati dobru zaradu jer su rod i prinosi dobri, a...
OpširnijeOve godine Italijani i Nemci neće da kupuju
Iako je gajenje tikve višestruko isplativije od osnovnih ratarskih kultura, u srednjem Banatu je ove godine bila samo jedna veća...
OpširnijeStroga kontrola semena „Futoškog kupusa“
Kupus se, od davnina, gaji gotovo na svim kontinentima. Zbog svoje izuzetne zdravstvene i hranljive vrednosti, predstavlja moćno sredstvo prevencije...
OpširnijeEkološko oplemenjavanje sorti krompira
Krompir je oduvek bio važan u ishrani ljudi, pa i životinja. Prema poslednjim procenama, prosečna evropska potrošnja iznosi oko 70...
OpširnijeProizvođači paprike zadovoljni rodom
Gotovo mesec dana traje ubiranje paprike sa 3 hektara imanja porodice Miletić, u selu Katun. Po mnogima, najuspešniji poljoprivredni proizvodjači...
OpširnijeDruže se, rade i stvaraju
Može li poljoprivreda da posluži kao terapija i izvor prihoda? Na to pitanje odgovor dobro znaju u “Avliji otvorenog srca”,...
OpširnijeNeophodno udruženje
Poštovanje plodoreda je izuzetno važno u poljoprivrednoj proizvodnji, a u povrtarstvu možda i najviše. Zbog toga jedan deo stručne javnosti...
OpširnijeCvekla - „Sa njive na trpezu“
Porodica Trajković iz Smedereva posvećena je ekologiji i proizvodnji zdrave hrane. Na svom imanju u susednom Kovinu, uzgajaju cveklu, bez...
OpširnijeDobro uspeva, ali se retko gde gaji
Batat je sličan krompiru, samo krupniji. Brzo raste i posle 90 dana od sadnje, vadi se iz zemlje. Rod po...
OpširnijeNa „Jesenjim kvantašima“ živo i radnim danima
Vreme je pripreme zimnice, kada raste potražnja za povrćem, ponajviše za crvenom paprikom za pravljenje ajvara. Čak i radnim danima,...
OpširnijePlaniraju proizvodnju više od 460 tona začinske aleve paprike
U kompaniji "Aleva" u Novom Kneževcu u toku je prijem industrijske paprike i paštrnaka. Programom za ovu godinu jedan od...
OpširnijeZa zaštićeni specijalitet potrebna paprika izuzetnog kvaliteta
Čitava leskovačka kotlina zamirisala je ovih dana na pečenu papriku. Nema kuće u kojoj se ne pravi ajvar, svako po...
OpširnijePored Lima uspeva dobra „somborka“
Selo Kolovrat, u Prijepoljskoj opštini, kao pogranična oblast na prelazu ka Crnoj Gori, postaje poznato po proizvodnji povrća. Zasluge za...
OpširnijeJužni Banat prestonica proizvodnje belog luka u Srbiji
Beli luk i dalje većinom uvozimo, iako malobrojni domaći proizvođači ovog lekovitog i zdravog povrća od njega lepo žive. Južni...
OpširnijePromenljivi uslovi proizvodnje utiču na cenu
Povodom viših cena pojedinog povrća na tržištu, poput paradajza, iako je sezona u jeku, ekipa RTS-a je razgovarala sa proizvođačima...
Opširnije