Župljani sačuvali prokupac

Veruje se da je prokupac poreklom iz Prokuplja, odakle se vremenom proširio u Župu, pa se smatra da su upravo Župljani sačuvali ovu sortu grožđa i da su zaslužni za njeno vraćanje na vinsku kartu Srbije.  Danas, prokupca još ima u istočnoj Srbiji i  Šumadiji,  gaji se i u okolini Smedereva, a sporadično je zastupljen i u Vojvodini. Stoga, ne iznenađuje nedavno uključenje novosadskih vinoteka i restorana u prvu proslavu svetskog dana prokupca.

 

 

 

 

Celu vest možete pogledati ovde…

 

 

 

 

Gordana Miškov, organizator “Prokupac night”

 

 

 

Dejana Crveni, restoran „Piknik“     

 

 

 

Bojan Gluvajić, vinarija “Virtus”

 

 

 

Miroslav Kostić, podrum “Tošići”

 

 

 

 

Čitajte još: