MapMyApple aplikacija – savremeni „džepni agronom“

Fruit Logistica -moderne tehnologije su budućnost u proizvodnji svežeg voća i povrća

 

Svi veliki trgovci, uvoznici i izvoznici, stručnjaci za pakovanje, transport i logistiku u oblasti prehrambene industrije okupili su se na trodnevnom sajmu Fruit Logistica održanom u Berlinu u periodu od 6-9.02.2019. Ove godine sajam je posetilo više od 78.000 posetilaca iz 130 različitih zemalja a o konkurentnosti tržišta koja raste iz godine u godinu svedoči i rekordan broj izlagača kojih je ove godine bilo 3.200 iz preko 80 zemalja sveta.

Kada sagledamo proizvodnju svežeg voća u Evropi za 2017. i 2018. godinu zanimljiva je činjenica da je na prvom mestu po porastu proizvodnje u Evropi jabuka.  Srbija se nalazi među 12 najvećih svetskih proizvođača jabuke a u Evropi zauzima peto mesto. Ove godine među izlagačima iz Srbije našli su se veliki proizvođači i izvoznici jabuka kao što su Delta Agrar, Južni Banat, Voćar Slankamen, Ćirić Agro i mnogi drugi.

Kada je reč o inovacijama i porastu u proizvodnji jabuke na sajmu su predstavnici agro tehnološke start up kompanije predstavili  aplikaciju za mobilni telefon MapMyApple,  specijalno namenjenu uzgajivačima jabuke kako bi olakšala njihovo svakodnevno obavljanje radova u voćnjaku.  Aplikacija je u prethodnoj sezoni  testirana u oglednim poljima u Srbiji i Makedoniji, trenutno je dostupna na srpskom i engleskom jeziku, jednostavna  za primenu i pristupačna i manjim proizvođačima.

Predstavnici MapMyApple aplikacije navode da su proizvođači sve više svesni da u 21. veku nije dovoljno samo znanje i iskustvo, da se u poslednjih 100 godina mnogo toga promenilo, od tržišta, klime pa sve do sastava zemljišta i da je nemoguće da jedan farmer drži toliku količinu informacija u glavi a evidenciju radova po sveskama. Upravo polazeći od ovih problema, u saradnji sa stručnjacima u oblasti proizvodnje jabuke, MapMyApple olakšava kontrolu voćnjaka, pruža dnevno ažurirane preporuke za fertirigaciju, navodnjavanje, zaštitu i ostale radove. Primenom satelitskih kamera visoke rezolucije daje i vizuelnu informaciju o stanju vegetacije i sušnim poljima kao i preciznu vremensku prognozu.

Hugo Lancien,  direktor prodaje francuske kompanije koja je lider u izvozu jabuka- Blue Whale,  kaže da je ova aplikacija „savremeni „džepni agronom“ koga svi mogu da priušte, mali proizvođači bi trebalo da koriste ovakve prednosti više ali da su postojeće moderne tehnologije potrebne svima kako bi se efikasnije obavljali poslovi u voćnjacima.“

Svi zainteresovani mogu više da saznaju i da testiraju MapMyApple na web-sajtu aplikacije

 

 

 

 

 

 

 

Čitajte još: