Digitalni agronom podrška uzgajivačima usled pandemije korona virusa

Trenutno stanje izazvano korona virusom moglo bi uveliko uticati na poljoprivredu, tržište proizvoda ali i na proizvodnju u zasadima. U Srbiji su uvedene nove odredbe koje se tiču obavljanja agro tehničkih radnji u periodu između 17h i 5h.

Dok nam se čini da je sve stalo, u mnogim voćnjacima je ranije krenula vegetacija usled visokih temperatura koje su zabeležene krajem februara i početkom marta.  Zasadi kajsije, breskvi, trešnji i jabuka zahtevaju u ovom momentu posvećenost i nadzor. Ono što ne ide u prilog voćarima je što su usled novonastale situacije sa korona virusom i ograničenim kretanjima ograničene i mogućnosti neposredne posete savetodavaca u voćnjacima. Međutim, predstavnici kompanije Fresh Agriculture Technologies poručuju da voćari nisu sami i da aplikacija koju su oni razvili ima ulogu digitalnog agronoma koji je idealan za korišćenje u ovo vreme kada posao u voćnjacima ne sme da trpi!

MapMyApple je aplikacija za mobilni telefon koja pomaže u kontroli uslova u voćnjaku i planiranju agro tehničkih mera prilagođenih uslovima svakog zasada posebno. Ona je spoj velikog naučnog znanja i prakse uzgajivača jabuke širom sveta. MapMyApple aplikacija kroz sve faze uzgoja jabuke daje plan:

  • Kada i u kojim količinama navodnjavati
  • Optimalne prihrane jabuke u pravo vreme ( preporučene akivne materije za prihranu)
  • Kako zaštititi voće, kojim sredstvima i kada

Prestavnici ove kompanije ističu da njihov digitalni agronom daje preporuke za upotrebu najefikasnijih pesticida, u optimalnoj kombinaciji, koja zasadu pruža punu zaštitu, a na plodu ostavlja samo minimalne tragove pesticida. Sa ovakvim tretmanom voće je zdravo i pogodno za plasman i na tržištima koja imaju najstrožu kontrolu kvaliteta.

Prihrana voća preko lista i preko zemlje sprovodi se prema potrebama svakog zasada pojedinačno, u zavisnosti od fenofaze i prema informacijama o stanju voćnjaka koje aplikacija prikuplja na osnovu izveštaja iz zasada ili preko meteo stanice (lokalne ili individualno instalirane u voćnjaku).

Prednost digiatlnog agronoma je što pruža pravovremene preporuke kako bi se ispoštovali rokovi za obavljanje aktivnosti u svakoj fazi rasta. Zahvaljujući satelitskim snimcima parcele koje MapMyApple pruža moguće je uočiti sušna polja i do dve nedelje pre nego što ljudsko oko primeti promene. Precizna vremenska prognoza šalje rana obaveštenja o rizičnim uslovima poput mraza ili grada. Uz MapMyApple aplikaciju nema potrebe ni za izlaženjem agronoma na teren kako bi utvrdio koja bolest ili štetočina je napala jabuku. Dovoljno je aktivirati kameru u aplikaciji i kroz par sekundi na osnovu slike digitalni agronom će sa visokim procentom uspešnosti prepoznati o čemu se radi i ponuditi tretman zaštite.

U ovom periodu je potrebno da svi budemo odgovorni, da čuvamo svoje zdravlje i zdravlje bližnjih a o zdravlju voćnjaka će brinuti digitalni agronom MapMyApple!

Iz kompanije koja je razvila aplikaciju poručuju da voćari neće ostati sami u borbi za kvalitetnu i rodnu sezonu i da će aplikacija biti besplatna prvih 30 dana korišćenja za sve uzgajivače jabuke.

Aplikacija je dostupna za Android i iPhone uređaje i preuzima se besplatno sa Google Play i App Store prodavnica. Za više informacija možete posetiti i websajt www.mapmyapple.com

 

Čitajte još: