Tov ćurki u stalnom opadanju

Jagodina je u bivšoj Jugoslaviji bila centar proizvodnje i tova ćurki. U okolini ovog grada nekada se  proizvodilo 700.000 ćurića, a danas je ostala samo jedna farma. I na njoj je proizvodnja u poslednje četiri godine desetkovana zbog  male tražnje ćurećeg mesa na domaćem tržištu. Izvoz ćuretine, čije belo meso važi za ekskluzivitet i dostiže visoke cene, nije moguć, jer u Srbiji ne postoji sertifikovana klanica za ćurke. Zoran Milanović iz Jagodine već 30 godina proizvodi i tovi ćurke na  porodičnom imanju u selu Bagrdan. Poslednji ćurkar  imao je do skoro na svojoj farmi od 15 do 20 hiljada ćurki, ali je bio prinuđen da smanji broj. Sada gaji svega 2.500 ćurki.

 

 

 

 

Celu vest možete pogledati ovde…

 

 

 

 

Zoran Milanović, odgajivač ćurki iz Bagrdana

 

 

 

Čitajte još: