Laboratorijsko ispitivanje pre upotrebe


Stočarstvo Izvor: Agro Dan 16.12.2017.
Laboratorijsko ispitivanje pre upotrebe

Za zimski period karekteristična je priprema mesnih prerađevina od domaćih i divljih životinja, pa je neophodno obratiti naročitu pažnju, zbog moguće pojave zaraznih bolesti u životinjskom mesu. Nakon klanja, obavezno bi trebalo dostaviti uzorak na na laboratorijsko testiranje i tako otkloniti svaku sumnju u ispravnost i bezbednost mesa. Trihineloza je parazitska bolest, koja spada u grupu zoonoza, što znači da se može preneti sa zaražene životinje na čoveka. Stručnjaci navode da je veoma opasna, naročito iz razloga što se kod životinje ne može primetiti. Ljudi se mogu zaraziti konzumiranjem zaraženog mesa ili mesnih proizvoda, a prvi simptomi bolesti javljaju se od dva do sedam dana kasnije.

 

 

 

 

Celu vest možete pogledati ovde...

 

 

 

 

Miloš Arsić, specijalista mikro-hrane, VSI Niš