Vesti Povrtarstvo
Proizvodjači paprike na pozitivnoj nuli
Posle više od dva meseca u Ruskom Krsturu je završena berba paprike, sa oko 450 hektara, a čiji je rod...
OpširnijeUbran prvi paradajz
Tim agtech startup-a pod nazivom Zellenio uspešno razvija koncept pametne stakleničke proizvodnje. Sačinjen od iskusnih poznavalaca poljoprivrede, razvoja softvera, elektronike,...
OpširnijeProizvodjači kupusa zadovoljno trljaju ruke
Povrtari iz Glogonja imali su tešku godinu zbog suše. Kupus je tražio gotovo svakodnevno zalivanje, ali sada su zadovoljni, jer...
OpširnijeUkudanje subvencija doprinelo smanjenu površina
Bundeva, koju zbog hranljivosti i lekovitosti zovu vojvođanska banana i koja je na ove prostore stigla iz Južne Amerike, uživa...
OpširnijePovrće uspešno odolelo suši
Da je povrtarska proizvodnja isplativija od ratarske tvrdi Sava Tatalović iz Zapadnobačkog okruga. Uprkos sušnoj godini, uspeo je da ostvari...
OpširnijeProblem - otkup druge klase proizvoda
Povrtarstvo postaje sve zastupljenije u Vojvodini. Prema rečima proizvođača, glavna prednost u odnosu na ratarstvo je mogućnost zalivanja u sušnim...
OpširnijeSlab rod, ali dobra cena
Čuveni futoški kupus, ako je suditi prema sadašnjem stanju na parcelama, razočaraće one koji ga rado imaju na svojoj trpezi,...
OpširnijePasulj se sve manje seje
Nekada je u skoro svakoj bašti na selu bilo nekoliko ari pasulja, a danas se kod nas sve manje seje....
OpširnijeSlab rod, ali dobra cena
Koliko je neizvesno poslovati u fabrikama pod otvorenim nebom i živeti od poljoprivrede još jednom se pokazalo u praksi. Prošle...
OpširnijeRod pasulja poodbacio
Pasulj je mahunarka koja ima bitno mesto u srpskoj kuhinji, a u čast njegove pripreme održavaju se brojne pasuljijade širom...
OpširnijeMlevena slatka, ljuta ili tucana
Put od malog struka paprike na njivi do fino mlevenog začina za mnoga jela je dug i težak i vodi...
OpširnijeSuša uticala na rod povrća
Ova godina bila je izuzetno teška i za povrtare. Bez stalnog unapređenja i ulaganja u proizvodnju, konstantnog rada i angažovanja...
OpširnijeLošiji i kvalitet bundeve
Vremenske prilike ove sezone nisu poštedele ni bundevu, čiji rod je znatno umanjen u odnosu na lane. Smanjenje roda varira...
OpširnijeCena na veliko - 2,50 evra/kg
Zbog suše i male količine padavina ova sezona u ataru Vrbice, na severu Banata, za proizvodnju belog luka bila je...
OpširnijeBez problema u plasmanu
Na području Severnobanatskog okruga, industrijska paprika je ove godine podbacila sa rodom. Kao glavni razlog proizvođači navode loš kvalitet semena,...
OpširnijeProizvodjači kupusa zadovoljno trljaju ruke
Južnobanatsko selo Glogonj jedno je od mesta koje pretenduje da bude srpska „prestonica povrća“. Domaćinstvu Antić povrtarstvo je dopunska delatnost,...
OpširnijeCena gljiva „zamrznuta“
Prema grubim procenama stručnjaka, godišnja proizvodnja pečuraka u zaštićenom prostoru u Srbiji je između tri i po i četiri hiljade...
OpširnijeČačanski povrtari očekuju solidu zaradu
Ova sezona je bila izuzetno teška za proizvođače paprike zbog dužeg sušnog perioda i izuzetno visokih temperatura koje su dostizale,...
OpširnijeLoša godina za krompir
Krompira u Pomoravskom okrugu ove sezone je 50 odsto manje. Godina mu nije bila naklonjena zbog suše, a i manje...
OpširnijeSeme se prenosi sa "kolena na koleno"
Slavska, svečana, kao i svakodnevna trpeza u Beloj Palanci i okolnim selima ne može se zamisliti bez crvenih paprika koje...
Opširnije