Vesti Povrtarstvo


Nekonkurentna domaća proizvodnja

Povrtarstvo objavljeno 26.10.2016.

Na zelenim pijacama i u prodavnicama širom Srbije nudi se povrće i voće iz svih krajeva planete! Uz zeleniš, u...

Opširnije

Profitabilna proizvodnja

Povrtarstvo objavljeno 22.10.2016.

Paprika je jedna od najčešće uzgajanih povrtarskih kultura u Srbiji. Razlog za to je profitabilna proizvodnja. Na području opštine Knjaževac,...

Opširnije

Korisna agro kultura

Povrtarstvo objavljeno 12.10.2016.

Bundeva je izuzetno korisna poljoprivredna kultura. S obzirom na to da nema masnoća, preporučuje se trudnicama i starijim osobama, a...

Opširnije

Namirnica sa geografskim poreklom

Povrtarstvo objavljeno 07.10.2016.

Futoški ratari počeli su da seku ovogodišnji rod kupusa, jer je sezona prodaje počela i trajaće do 1. decembra. Kilogram...

Opširnije

Nezamenjivi raštan

Povrtarstvo objavljeno 29.09.2016.

Raštan je vrsta kupusa karakteristična za primorske krajeva Jadrana. U Crnoj Gori raštan je veoma cenjen deo gurmanske tradicije i...

Opširnije

Misterija zvana batat

Povrtarstvo objavljeno 27.09.2016.

Batat ili slatki krompir i dalje je novina na našim prostorima, kako za proizvodnju, tako i za konzumaciju. To je...

Opširnije

Celo selo suši papriku

Povrtarstvo objavljeno 21.09.2016.

Povrtari u Leskovcu gaje stare domaće sorte paprike, a posebno mesto među njima zauzima nizača, autohtona vrsta koja se niže...

Opširnije

Eksperimentalna zimnica

Povrtarstvo objavljeno 13.09.2016.

Septembar i oktobar su tradicionalno u Šumadiji rezervisani za spremanje zimnice. Recepti za ostavljanje slatkog, džemova, ajvara ili turšije su...

Opširnije

Festival zimnice

Povrtarstvo objavljeno 12.09.2016.

Koceljeva je centar domaće zimnice. Kao nekada, po starim, oprobanim receptima, vredne domaćice prerađuju voće i povrće, a sve što...

Opširnije

Bokeljski rubin

Povrtarstvo objavljeno 08.09.2016.

Grbaljski paradajz posebna je sorta - on raste samo u Grbaljskom polju, nadomak Tivta. Geografska pozicija mesta na kojoj grbaljski...

Opširnije

Biološka proizvodnja paprike

Povrtarstvo objavljeno 05.09.2016.

Retki su povrtari u Srbiji koji se bave biološkom proizvodnjom. Jedan od njih, Milan Nikolić, iz Ravnog Sela, godišnje proizvodi...

Opširnije

Manje od 30 dinara za ekstra klasu

Povrtarstvo objavljeno 01.09.2016.

Vreme je berbe paprike, počeo je i otkup, a s njim i prvi problemi. Prema rečima proizvođača, cena je svakom...

Opširnije

Vreme pogodovalo razvoju bolesti

Povrtarstvo objavljeno 31.08.2016.

Proizvodnja paprike u regionu srednjeg Banata sve više uzima maha. Proizvođači su lako prepoznali računicu – dobra cena plus obezbeđen...

Opširnije

Počelo vađenje luka

Povrtarstvo objavljeno 30.08.2016.

Usevi luka na teritoriji Bačke su spremni za vađenje, sem na lokalitetima na kojima se zemlja nije dovoljno prosušila, pa...

Opširnije

Ubrzo berba paprike

Povrtarstvo objavljeno 29.08.2016.

Proizvođači paprika se polako pripremaju za berbu. Vremenski uslovi su tokom ove vegetacione sezone odgovarali razvoju plodova, ali i bolesti,...

Opširnije

Slavonski zeleni

Povrtarstvo objavljeno 27.08.2016.

Berba pasulja na teritoriji Bačke već je u poodmakloj fazi. Pasulj kao biljka, inače, veoma neravnomerno sazreva, tako da početak...

Opširnije

Proširenjem proizvodnje do stranih tržišta

Povrtarstvo objavljeno 26.08.2016.

Povrtarska zadruga ’’Seoska bašta’’iz Gložana nastoji da svojim zadrugarima obezbedi siguran otkup i planira povećanje proizvodnje povrća i ratarskih kultura,...

Opširnije

Autohtone sorte – Gložanska paprika

Povrtarstvo objavljeno 24.08.2016.

Jan Dovičin iz Gložana se povrtarstvom bavi već 15 godina, a ljubav prema poslu nasledio je od svog dede. Na...

Opširnije

Otkup najveći problem

Povrtarstvo objavljeno 23.08.2016.

Uprkos dobrom ovogodišnjem rodu industrijskog paradajza, mnogi proizvođači će sledeće godine smanjiti površine pod tom kulturom. Kako kažu, problem nije...

Opširnije

Budućnost povrtarstva

Povrtarstvo objavljeno 19.08.2016.

Proizvodnja povrća u sistemu akvaponije, koji ne zahteva zemljanju podlogu, kod nas je još uvek nedovoljno poznat. Srđan Radin iz...

Opširnije